Foto: Shutterstock

Ministru kabinets nākamnedēļ lems par Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātajiem noteikumiem "Prasības piena produktu un tos saturošu produktu papildu marķējumam", kas paredz prasību uz iepakojuma norādīt laktozes klātesamību piena produktos.

Jaunajā regulējumā ir noteiktas prasības tādu papildu norāžu lietošanai piena produktu, saliktu piena produktu, kā arī piena produktus un saliktus piena produktus saturošu pārtikas produktu marķējumā, kas attiecas uz laktozes saturu.

ZM skaidroja, ka piens un tā produkti, ietverot laktozi, ir alergēns. Lai arī Eiropas Savienībā (ES) nav kopējas harmonizētas pieejas attiecībā uz informācijas sniegšanu patērētājiem par laktozes neesamību vai samazinātu laktozes daudzumu produktos, taču ZM uzsver, ka norādes par laktozes klātesamību produktos ir ļoti svarīgas patērētājiem, kuriem ir laktozes nepanesība.

Noteikumi paredz, ka norādi "Samazināts laktozes daudzums" produktu marķējumā varēs lietot, ja laktozes saturs produktā būs ne vairāk kā viens grams 100 gramos vai 100 mililitros gatavā produkta.

Savukārt norādi "Bez laktozes" vai "Nesatur laktozi" produktu marķējumā varēs lietot, ja laktozes saturs būs ne vairāk kā 10 miligramu 100 gramos vai 100 mililitros gatavā produkta.

ZM piebilda, ka šādas robežvērtības izmanto arī citās ES dalībvalstīs, piemēram, Dānijā, Igaunijā, Somijā un Zviedrijā.

Lai informācija par laktozes neesamību vai samazinātu daudzumu produktos būtu ticama, produkti tiks testēti laboratorijā.

Plānots, ka noteikumi stāsies spēkā 2022. gada 1. maijā. Bet, lai ražotājiem neradītu finansiālos zaudējumus par produktu iepakojumu un marķējumu neplānotu nomaiņu, noteikumu projektā ir paredzēts, ka pārtikas produktus, kas laisti tirgū vai marķēti pirms šo noteikumu spēkā stāšanās dienas un kas neatbilst šo noteikumu prasībām, atļauts izplatīt līdz pilnīgai šādu pārtikas produktu krājumu izlietošanai, bet ne ilgāk kā līdz 2023. gada 1. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!