Foto: DELFI

Latvija ir pieņēmusi Lietuvas tiesiskās palīdzības lūgumu, tomēr tai nav izdevies iztaujāt divus bijušos padomju specvienības OMON virsniekus, kas dzīvo Latvijas teritorijā, jo viņi neieradās uz tiesu.

Piektdien Lietuvas Apelāciju tiesa paziņoja Latvijas atbildi uz Lietuvas tiesiskās palīdzības lūgumu. Tiesa bija lūgusi Latvijas varas iestādēm iztaujāt divus lieciniekus no Latvijas - bijušos OMON virsniekus Normundu Strapcānu un Germanu Buniatovu (agrāk Glazovu).

Lietuva vēlējās, lai abi liecinieki atbild uz jautājumiem par savu dienestu OMON vienībā Rīgā.

Latvija paziņoja, ka ir gatava izpildīt tiesiskās palīdzības lūgumu. Strapcāns un Buniatovs tika izsaukti uz tiesu Rīgā 28.oktobrī, tomēr viņi neieradās. Neierašanās iemesli netiek specificēti.

Lietuvas prokurors Sauļus Versecks norādīja, ka divi bijušie OMON virsnieki ir liecinājuši par OMON struktūru citās prāvās, izklāstot grupas "Delta" funkcijas, darbības veidu un citas ar to saistītas lietas.

Apelāciju tiesa Lietuvā izskata prokuratūras iesniegto prasību. Prokuratūra vēlas, lai apsūdzētais bijušais Rīgas omonietis Konstantīns Ņikuļins, kuram 2011.gada pavasarī tika piespiests mūža ieslodzījums, tiktu tiesāts arī par noziegumiem pret cilvēci.

Ņikuļins ir pagaidām vienīgais, kas notiesāts saistībā ar robežkontroles punktā Medininkos 1991.gadā notikušajām slepkavībām. Viņš līdz aizturēšanai dzīvojis Latvijā ar citu identitāti. Viņa uzvārds bija Mihailovs, ko viņš saņēma saskaņā ar liecinieku aizsardzības programmu par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā. Latvijas tiesībsargājošās institūcijas viņu aizturēja 2007.gada 28.novembrī, pamatojoties uz Lietuvas izdotu Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. Kopš 2008.gada janvāra viņš atrodas aizturēšanas centrā Lukišķē Lietuvā. Viņam 2011.gada 11.maijā Viļņas apgabaltiesa piesprieda mūža ieslodzījumu.

Ņikuļins ir iesniedzis apelācijas prasību un stingri noliedz savu vainu.

1991.gada 31.jūlijā OMON kaujinieki Medininku robežpunktā uz Lietuvas un Baltkrievijas nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!