Foto: AP/Scanpix

Latvijā uzdarbojas vairākas interneta troļļu armijas, tā liekot domāt vadošo portālu novērotās aizdomīgās aktivitātes komentāru sadaļās. Interneta mediji uzskata, ka viņu lasītāju domāšanu cenšas ietekmēt gan Krievijas, gan pašmāju interneta troļļi, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Lai ietekmētu Latvijas interneta lietotāju domāšanu, pakļautu politiskajai propagandai, pat izskalotu smadzenes, veiktu dezinformācijas un nomelnošanas kampaņas, slēpti grupējumi Latvijā maksā lielam daudzumam cilvēku, uzskata interneta portāli. Tie savukārt pārpludina interneta portālus un sociālos tīklus ar pasūtījuma komentāriem.

"Liela iespēja, par 90% var teikt, ka pēdas ved uz šīm pašām fermām, par kurām mēs zinām, jo rokraksts ir absolūti vienāds," komentēja portāla "Delfi" galvenais redaktors Ingus Bērziņš. Viņš pieļāva, ka tas ir Krievijas rokraksts vai arī tie ir ietekmes aģenti tepat.

Savukārt portāla "Tvnet" direktors Ivars Bauls skaidroja, ka tiem, kas šo procesu pārrauga firmu līmenī, budžets ir vairāki miljoni eiro gadā Latvijā. Viņaprāt, troļļu skaits ir diezgan liels. Runa ir nevis par 10 vai 15, bet gan par dažiem simtiem cilvēku.

Portāli atzīst, ka jau ilgstoši piedzīvo Krievijas propagandas uzlidojumus ar labi noorganizētu komentāru rakstītāju armiju. 

"Pie sāpīgas politiskas ziņas, kas it kā varētu interesēt tikai Latvijā dzīvojošos, pēkšņi masveidā uzrodas komentētāji, piemēram, no Krievijas. Nez no kurienes uzrodas un sāk aktīvi diskutēt, pārsvarā aizstāvot Krievijas viedokli," par pieredzi stāstīja portāla "Apollo" tehniskais direktors Kristaps Armanis.

Kamēr, piemēram, Lielbritānijā par troļļošanu internetā var piemērot cietumsodu līdz diviem gadiem, Latvijā tā nav krimināli sodāma rīcība. Policija iejaucas, ja saturā ir naida runa, draudi, aicinājums uz vardarbību un valsts iekārtas gāšanu. 

Izskan ierosinājums izveidot speciālu komisiju vai arī uzraudzīt saturu caur Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi, kas varētu attiecīgi ziņot Drošības policijai par aizdomām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!