Difterijas slimnieku lielais skaits vēl joprojām ierindo Latviju pirmajā vietā Eiropā šīs slimības izplatībā, informējusi Nacionālā vides veselības centra (NVVC) preses sekretāre Inga Priževaite.
Citās Eiropas valstīs saslimšana ar difteriju vispār nav reģistrēta vai reģistrēts tikai viens līdz divi saslimšanas gadījumi gada laikā. Difterijas izplatību nenovēro arī kaimiņvalstīs - Lietuvā un Igaunijā.

Pēc NVVC epidemioloģiskā biļetena datiem, Latvijā šī gada pirmajos divos mēnešos ar difteriju saslimuši 15 cilvēki, kas ir par 36% vairāk nekā tādā pašā laika posmā pagājušajā gadā. Šogad reģistrēts arī viens letāls gadījums.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados saslimušie lielākoties ir pieaugušie, kuri nav vispār vakcinējušies vai revakcinējušies pret difteriju. Galvenais difterijas izplatības iemesls bijis nepietiekama iedzīvotāju vakcinācija pret šo slimību. Pasaules veselības organizācijas ekspertu rekomendētais imunizācijas līmenis slimības ierobežošanai ir 90% vakcinētu iedzīvotāju.

Difterija ir akūta infekcijas slimība, kam raksturīgs iekaisums un plēvaini aplikumi uz gļotādas vai ādas, kā arī organisma smaga, vispārēja intoksikācija. Difterijas ierosinātājs ir nūjiņveida baktērija, kas labi iztur izžūšanu, ir noturīga pret aukstumu, ilgi saglabājas uz priekšmetiem, kurus lietojuši slimnieki vai baktērijas nēsātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!