Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Gadījumā, ja Covid-19 vakcīnu ražotājs "Pfizer", kas pirmais saņēmis reģistrācijas atļauju savu vakcīnu piegādei Eiropas Savienībā (ES), varēs nodrošināt Latvijai papildu devas ārpus līgumā paredzētajām vairāk nekā 9000 devām, tad Latvija izmantos šo iespēju un iegādāsies papildu vakcīnas, preses konferencē pēc otrdien, 22. decembrī, notikušās Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes ārkārtas kopsēdes paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Šobrīd ar ražotāju tiek precizēti papildu piegāžu apjomi, tomēr tās nebūtu pieejamas ātrāk kā nākamā gada martā, norādīja ministre, piebilstot, ka "līdz tam strādāsim ar to vakcīnu daudzumu, kas ir paredzēts sākotnējā līgumā."

Viņķele skaidroja, ka vakcinēšana ir iedarbīga un nes savu efektu pie noteikta vakcinēto cilvēku skaita. Tāpat viņa uzsvēra, ka vakcinēšanās ir brīvprātīga un katram rūpīgi jāizvērtē savs veselības stāvoklis, konsultējoties ar ģimenes ārstiem.

"Ir skaidrs, ka pie noteikta vakcinācijas skaita populācijā mēs iegūstam atpakaļ salīdzinoši normālu dzīvi, lai arī ar Covid būs jāsadzīvo visu nākamo gadu," akcentēja ministre.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā straujo Covid-19 infekcijas izplatīšanos un pieaugošo veselības nozares pārslodzes risku, valdība pagarinājusi ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim.

Tās laikā noteikti stingri pulcēšanās un citi ierobežojumi, lai stabilizētu situāciju un novērstu strauju Covid-19 izplatību. Tāpat līdz 11. janvārim nedrīkst notikt publiski pasākumi klātienē. Ārkārtējās situācijas laikā nedrīkst sniegt pakalpojumus, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Stingras prasības ārkārtējās situācijas laikā ir arī sabiedriskās ēdināšanas vietām, kā arī tirdzniecības centriem.

Arī Latvijas veselības aprūpes jomā 10. decembrī tika izsludināta ārkārtas situācija.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) pirmdien, 21. decembrī, paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās.

Pirmajā piegādē Latvijā varētu nonākt 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devas.

Plānots, ka Latvija vakcīnas saņems 26. decembrī. Savukārt 28. decembra rītā zāļu lieltirgotavas piegādās šo vakcīnu desmit Latvijas slimnīcu vakcinācijas kabinetiem.

Plānots, ka 28. decembrī sāksies vakcinācija, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!