Foto: Pixabay

Tieslietu ministrija (TM) vērtēs iespējas Latvijai noteikt nacionālas sankcijas pret Krievijas agresiju atbalstošām personām, otrdien, 5. aprīlī, vienojās Ministru kabinets.

Otrdien valdība uzklausīja TM sagatavotu ziņojumu par esošo situāciju un priekšlikumus sistēmas pilnveidošanai, lai Latvijas publiskajos reģistros pilnvērtīgi ieviestu Eiropas Savienības (ES) noteiktās sankcijas.

Ziņojumā TM norāda, ka patlaban Latvijas iestādes piemēro faktiski tikai ES noteiktās sankcijas, tomēr Sankciju likums paredz, ka Ministru kabinets pēc savas iniciatīvas, kā arī, pamatojoties uz ārlietu ministra vai Nacionālās drošības padomes priekšlikumu, var noteikt nacionālās sankcijas.

Tieslietu ministrija, kā sankciju piemērošanas koordinējošā iestāde, kā arī reģistri gan no ārvalstu partneriem, gan citiem informācijas kanāliem pastāvīgi saņem informāciju par personām, kuras atbalsta Krievijas režīma uzsākto karu Ukrainā.

"Diemžēl bieži nākas secināt, ka šīs personas nav iekļautas sankciju sarakstā, un Latvijas iestādēm trūkst juridiska pamata sankciju piemērošanai. Lai šo situāciju risinātu, Ministru kabinetam nepieciešamības gadījumā lemt par iespēju noteikt nacionālās sankcijas," secina TM.

Pēc ziņojuma uzklausīšanas, valdība uzdeva TM sagatavot priekšlikumus un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā noteikumu projektu par nacionālo sankciju noteikšanu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) atzinīgi vērtēja priekšlikumu vērtēt iespēju noteikt nacionālās sankcijas, tomēr arī šajā darbā svarīga būs sadarbība ar ES, jo jebkādu sankciju piemērošanai ir jābūt pierādījumos balstītai un pamatotai. Tāpat ārlietu ministrs piebilda, ka patlaban pasaulē norit diskusijas par iespēju Krievijas un Baltkrievijas personām arestēto līdzekļu nodošanu Ukrainai. Rinkēvičs atzina, ka par šo jautājumu diskusijas ir tikai sākušās, bet, nonākot pie risinājuma, būs nepieciešama arī valdības pozīcija.

Tāpat TM uzdots sagatavot izvērtējumu un aprēķinus par Uzņēmumu reģistra kapacitātes stiprināšanu un nepieciešamajiem valsts budžeta līdzekļiem informācijas sistēmu funkcionalitātes izstrādei, lai nodrošinātu starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju subjektu datu analīzi un publisku pieejamību Uzņēmuma reģistra vestajos reģistros.

Jau vēstīts, ka pēc sankcijām pakļauto personu sarakstu apstiprināšanas, Latvijas tiesām līdz 16. martam ir nosūtīta informācija par 39 nekustamajiem īpašumiem, kas atrodas to īpašumā, valdījumā vai kontrolē. No tiem pieci īpašumi nepastarpināti pieder sankcijām pakļautām personām – Pjotram Avenam, Mihailam Fridmanam, Vladislavam Tretjakam un Krievijas oligarha Dmitrija Mazepina dēlam Ņikitam Mazepinam, kuram pieder divi īpašumi, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!