Foto: LETA

Veselības ministrija (VM) pašlaik izstrādā jaunu sistēmu, kas paredz – valsts finansēto veselības aprūpi saņems tikai tie, kuri maksās attiecīgo nodokli, un šī mērķa sasniegšanai VM varētu pārņemt Lietuvas pieredzi, kur "iezīmē" daļu no iedzīvotāju nomaksātajiem nodokļiem, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Veselības aprūpei VM arī plāno savu "iezīmētu" nodokli, tiesa, nepalielinot kopējo nodokļu apmēru.

Jauno sistēmu VM plāno ieviest jau no 2013. gada sākuma. "No Lietuvas varam pārņemt to, ka nosakām veselības nodokli, piemēram, iezīmējam iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu. Cik tieši procentu, tas ir politisks lēmums," paudusi Ingrīda Circene. Viņa uzsver – nodokli noteikti nav domāts celt, tas būs līdzšinējā apmērā. Šī "iezīmētā" nodokļu nauda tad arī ieietu veselības aprūpes budžetā, un papildu finansējums nozarei nāktu no kopējā valsts budžeta.

Circene secinājusi, ka ārvalstīs veselības aprūpei paredzētā nodokļa apjoms svārstās no 2 līdz 15%. Par to, ka veselības aprūpes nodoklis varētu būt, iespējams, "iezīmēts" kā daļa no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, pagaidām vēl VM ar Finanšu ministriju (FM) nav spriedusi. Ideju, ka veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu varētu sasaistīt ar nodokļu nomaksu, FM pērn konceptuāli atbalstīja.

Circene uzsver – jauno sistēmu nevajadzētu uztvert kā represijas: "Tā ir balva, tās nav represijas. Mēs dodam iespēju saņemt pakalpojumu, ja piedalies sistēmā." Turklāt, līdzīgi kā Lietuvā, Latvijā VM plāno noteikt "atbrīvotās" kategorijas, piemēram, pensionāri, bērni, bezdarbnieki. No ietaupītās naudas varēšot samazināt līdzmaksājumus, piemēram, par uzturēšanos slimnīcā.

Circene pieļauj – arī Latvijā, līdzīgi kā šobrīd ir Lietuvā, cilvēks, kurš nestrādā un nemaksā nodokļus, varētu veikt konkrētas iemaksas sistēmā, lai varētu gūt pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem tāpat kā nodokļu maksātāji un atbrīvotās kategorijas.

Ministre šaubās, vai jaunajai sistēmai būtu jāveido jauna iestāde, proti, veselības apdrošināšanas fonds, viņa domā – tāda, visticamāk, nav vajadzīga. VM speciālisti izstrādā jaunās sistēmas "melnrakstu", un, iespējams, pēc pāris nedēļām darba gala rezultāts tiks rādīts FM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!