Naktī no 7.februāra uz 8.februāri Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā tā vadītājs profesors Romans Lācis veicis piekto sirds pārstādīšanas operāciju Latvijas vēsturē, informēja slimnīcas preses sekretāre Anta Buša.
Par donoru kļuva kāds 18 gadus vecs jaunietis, kurš bija gājis bojā autokatastrofā un kura tuvinieki bija devuši piekrišanu viņa orgānu izmantošanai.

Ārstu konsīlijs lēma par četriem pacientiem, kas gaida rindā uz sirds pārstādīšanu. Par vispiemērotāko tika atzīts 42 gadus vecs slimnieks no lauku rajona, kurš slimo ar kardiomiopātiju. Viņš nekavējoties tika atgādāts uz Stradiņa slimnīcu un tika sagatavots steidzamai operācijai.

"Operācija noritēja veiksmīgi. Šobrīd pacients atrodas kardioreanimācijā, un viņa veselības stāvokli var vērtēt kā atbilstošu nesen pārciestai operācijai," sacīja Lācis.

Tā paša donora niere tika izmantota pārstādīšanai kādam citam pacientam Stradiņa slimnīcas Nieru transplantācijas centrā, informēja Buša.

Lācis uzsver, ka Sirds ķirurģijas centra ārsti izsaka dziļu līdzjūtību bojāgājušā jaunieša ģimenei un vienlaikus pateicas viņa tuviniekiem par "nopietno un saprotošo" lēmumu, kā rezultātā varēja notikt minētā sirds pārstādīšanas operācija kādam citam cilvēkam, kura dzīves kvalitāte un arī dzīvība bija atkarīga no šādas iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!