Kādā sabiedriskā vietā Latvijā nākamgad varētu uzstādīt saules enerģijas iegūšanas bateriju, jo Vācijas nacionālais vides fonds (VNVF) gatavs finansēt tās uzstādīšanu.
Latvijai jālemj, kur bateriju uzstādīt un kā izmantot tās saražoto enerģiju, žurnālistus informēja Latvijas Vides aizsardzības fonda izpilddirektors Valdis Kaprālis.

Baterijas uzstādīšanas mērķis ir popularizēt alternatīvus enerģijas iegūšanas veidus un uzskatāmi parādīt, ka ar saules enerģiju var apsildīt telpas un arī iegūt silto ūdeni.

Bateriju varētu uzstādīt, piemēram, uz dzelzceļa stacijas jumta vai kādā citā sabiedrībai pieejamā vietā Rīgā vai kādā citā pilsētā.

Pēc Kaprāļa domām, šādu projektu varētu veiksmīgi realizēt, jo saules enerģiju var iegūt arī tad, ja saule nespīd, bet līst lietus. Pagaidām nav izstrādāts konkrēts projekts un nav zināms, cik tas varētu maksāt.

Kaprālis arī pieļāva, ka izmaksas daļēji varētu segt Latvija.

VNVF pārstāvis Ulrihs Vite (Ulrih Vitte) žurnālistiem pastāstīja, ka Vācijā tiek realizēts "300 jumtu" projekts, kura ietvaros uz vairāku Vācijas baznīcu jumtiem uzstāda saules enerģijas iegūšanas iekārtas. Tas popularizē alternatīvo enerģiju, kas, pēc Vācijas valdības domām, kļūs dominējošā tuvākajos divdesmit gados.

Kaprālis žurnālistiem apliecināja, ka Vācijā šādu saules bateriju ir tūkstošiem, tās var uzstādīt arī privātmājas īpašnieki, nopērkot materiālus un izmantojot īpašu rokasgrāmatu, paši uzstādot bateriju uz mājas jumta.

Kaprālis domā, ka būtu lietderīgi lūgt VNVF atbalstīt šīs grāmatas pārtulkošanu latviski, lai arī Latvijas iedzīvotāji varētu izmantot alternatīvus enerģijas iegūšanas veidus.

Fonds arī gatavs finansēt augu notekūdeņu attīrīšanas iekārtas mazajās pašvaldībās. Šādas iekārtas, pēc Kaprāļa vārdiem, maksātu 15 - 18 tūkstošus latu un to uzturēšanai nav nepieciešami augsti kvalificēti speciālisti. Savukārt tradicionālās attīrīšanas iekārtas maksā aptuveni 70 000 latu un to darbību jākontrolē apmācītam cilvēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!