Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) piektdien Francijas aizsardzības gaisa spēku un gaisa operāciju komandiera ģenerāļa Antuāna Nogjē vizītes laikā parakstīja tehnisko vienošanos ar Franciju par kravu tranzītu uz un no Afganistānas, izmantojot Ziemeļu koridoru, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļā.

"Es ceru, ka šī vienošanās Francijai būs drošs un stabils ilgtermiņa loģistikas risinājums, lai transportētu nemilitārās kravas uz Afganistānu. Līdz šim Latvija jau vairakkārt ir veiksmīgi nosūtījusi kravas uz Afganistānu, tāpēc es aicinu arī Francijas uzņēmējus izmantot Latvijas kā vadošās valsts piedāvātās iespējas," teica Pabriks.

No Francijas puses vienošanos parakstījis Francijas aizsardzības ministrs Žerārs Longē.

Tāpat ministrs izteica pateicību Nogjē par Francijas patrulēšanu Baltijas gaisa telpā no šā gada maija līdz septembrim un par Francijas lēmumu iesaistīties šajā projektā arī nākotnē. Viņš norādīja, ka tuvākajos gados Baltijas valstis nebūs spējīgas attīstīt savus gaisa spēkus tādā līmenī, lai saviem spēkiem varētu uzturēt drošību Baltijas gaisa telpā, tāpēc Francijas atbalsts ir ļoti būtisks.Pabriks arī pauda prieku par Francijas ieinteresētību Baltijas reģionā un drošības nodrošināšanu tajā.

Ministrs ar ģenerāli pārrunāja arī Lietuvas militārās lidmašīnas un NATO misijā iesaistīta Francijas iznīcinātāja sadursmi, kas notika otrdien. Nogjē informēja, ka šobrīd notiek izmeklēšana, taču būtiskākais, ka incidents noticis bez cietušajiem.

Nogjē sācis savu dienestu Francijas gaisa spēkos 1979.gadā. Viņš ir bijis gan iznīcinātāja pilots, gan arī ieņēmis vairākus amatus Stratēģisko lietu dienestā, NATO Militārajā komitejā Briselē. Pēdējos piecus gadus ģenerālis ir strādājis Elizejas pilī, Francijas prezidenta speciālajā štābā.

Francijas ir viena no pirmajām valstīm, ar kuru Latvija pēc neatkarības atgūšanas uzsāka sadarbību aizsardzības jomā, norāda AM. Visciešākā sadarbība notikusi personāla apmācībā, kā arī starp abu valstu jūras spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!