Otrdien divu dienu valsts vizītē Latvijā ir ieradušies Viņa Majestāte Spānijas karalis Huans Karloss I un Viņas Majestāte Spānijas karaliene Sofija. Šī ir pirmā tik augstu Spānijas karaļnama pārstāvju vizīte Latvijas vēsturē, portālu "Delfi" informē prezidenta preses dienests.
Fotogalerija

Pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas pie Rīgas pils, tradicionālās kopējās fotografēšanās un ieraksta veikšanas viesu grāmatā Zatlers ar Huanu Karlosu I pārrunāja abu valstu ekonomisko sadarbību, īpaši enerģētikas jomā. Abu valstu vadītāji apmainījās ar viedokļiem par pieredzi Ibērijas elektroenerģijas tirgū, kas var noderēt Baltijas elektroenerģijas tirgus veidošanā.

Zatlers un Huans Karloss I pārrunāja arī Latvijas un Spānijas kultūras sadarbību, tai skaitā plānoto Servantesa institūta atvēršanu Rīgā.

Runājot par abu valstu sadarbību Eiropas Savienībā un NATO, Latvijas prezidents uzsvēra, ka Eiropai jārunā vienā balsī un ir nepieciešama cieša sadarbība situācijas stabilizēšanai Afganistānā un šīs valsts attīstības procesā, kur būtiska ir ne tikai militārā, bet arī civilā aizsardzība. Spānijas karalis arī iepazīstināja Valsts prezidentu ar Spānijas prioritātēm gaidāmās Eiropas Savienības prezidentūras laikā.

Vēlāk abu valstu vadītāji nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, kā arī sasveicinājās ar rīdziniekiem, kas lielā skaitā bija ieradušies pie pieminekļa noskatīties ceremoniju.

Vakarā Valsts prezidents un Lilita Zatleres kundze rīko oficiālās vakariņas par godu Spānijas karalim un karalienei Melngalvju namā.

Trešdien Valsts prezidentam un kundzei kopā ar Spānijas karali un karalieni ir plānots apmeklēt Okupācijas muzeju. Pēc iepazīšanās ar muzeja ekspozīciju Zatlers un Huans Karloss I dosies uz A/S "Latvenergo", lai piedalītos TEC2 svinīgajā atklāšanas ceremonijā. Savukārt Zatleres kundze un karaliene Sofija tiks iepazīstinātas ar Rātslaukuma un Rīgas Doma baznīcas vēsturi, kā arī viesosies Strazdumuižas internātvidusskolas Attīstības centrā vājredzīgajiem un neredzīgajiem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!