Šī gada 18. un 19.oktobrī Latviju un Baltijas valstis pirmo reizi apmeklēs Lielbritānijas karaliene Elizabete II ar dzīvesbiedru, Edinburgas hercogu.
Valsts vizīte apliecinās Latvijas un Lielbritānijas ciešās un draudzīgās divpusējās attiecības un veiksmīgo partnerību NATO un Eiropas Savienībā, informēja Lielbritānijas vēstniecības Latvijā Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā.

18. oktobrī Elizabete II un Edinburgas hercogs tiksies ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un prof. Imantu Freibergu. Karaliene ar dzīvesbiedru piedalīsies Valsts Prezidentes rīkotajās pusdienās Melngalvju namā. Pēc pusdienām Elizabete II un Latvijas prezidente dosies uz ziedu nolikšanas ceremoniju pie Brīvības pieminekļa, kur notiks arī sasveicināšanās ar Latvijas iedzīvotājiem, tālāk dodoties Latvijas Nacionālās operas virzienā.

Netālu no Timma tiltiņa Rīgas mēra Aivara Aksenoka klātbūtnē viešņa atklās Rīgas kādreizējam britu izcelsmes mēram Džordžam Armitstedam veltītu pieminekli.

Pēc pieminekļa atklāšanas Viņas Majestāte dosies uz sporta halli "Arena Riga", kur kopā ar 4500 bērniem un pusaudžiem no visas Latvijas noskatīsies integrācijas projekta "Kopā/Together" noslēguma koncertu. Vēlā Edinburgas hercogs Anglikāņu baznīcā atklās piemiņas plāksni visiem Latvijas un Igaunijas brīvības cīņās kritušajiem Lielbritānijas karavīriem Baltijas valstīs. Plāksne atradīsies baznīcā, kas celta uz britu tirdzniecības kuģu Rīgā savestās balasta zemes. Princis Filips iepazīsies ar nelielu ekspozīciju par Lielbritānijas lomu Latvijas neatkarības cīņās 1918. - 1920. gadā. Atklāšanas ceremonijā Edinburgas hercogs tiksies ar Latvijas bruņoto spēku pārstāvjiem, kas dienējuši misijās Irākā un Afganistānā. Viņš īsi tiksies arī ar Latvijā kritušo britu jūrnieku ģimenes locekļiem, kas piedalīsies pasākumā.

Vakarā Mazās Ģildes telpās Lielbritānijas vēstniecība rīkos pieņemšanu par godu Elizabetei II un Edinburgas hercogam.

19.oktobrī pirms aizbraukšanas karaliene, kurai ir personīgas atmiņas par II Pasaules karu, apmeklēs Okupācijas muzeju un tiksies ar Latvijas iedzīvotājiem, kas pārdzīvojuši 20.gadsimta totalitāros režīmus Latvijā - staļinismu un nacismu, deportācijas un Holokaustu.

Pēc Okupācijas muzeja apmeklējuma Viņas Majestāte atvadīsies no Rīgas Rātslaukumā, kopīgi ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu noklausoties kora dziesmu skolēnu kora sniegumā.

Latvijas iedzīvotāji varēs tikties ar karalieni pie Brīvības pieminekļa 18. oktobrī un redzēt viņu Rātslaukumā 19. oktobra rītā.

Valsts vizītes laikā notiks arī citi ar Lielbritāniju saistīti pasākumi. 17.oktobrī Lielbritānijas Ratiņbasketbola asociācija Integrācijas sekretariāta telpās Blaumaņa ielā 5a iepazīstinās Latvijas basketbola trenerus, tiesnešus un fiziskās audzināšanas skolotājus ar ratiņbasketbolu, bet 49. vidusskolas telpās notiks Latvijas un Lielbritānijas ratiņbasketbola izlašu draudzības mačs.

Pēc Viņas Majestātes aizbraukšanas Lielbritānijas Padome raisīs dialogu par zinātnes saistību ar mākslu, aicinot uz Lielbritānijā strādājošās latviešu mākslinieces Zanes Bērziņas izstādi Stāsti par ādu - ādas arheoloģija, filmas Cilvēks baltā uzvalkā seansu un semināru par zinātnes saistību ar mākslu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!