Arī šī gada Korupcijas uztveres indeksā Latvija atrodas pasaules korumpētāko valstu sarakstā, 179 valstu konkurencē atkāpjoties no 49. uz 51. vietu, liecina "Transparency international" publicētā pētījuma rezultāti.
Šī gada indeksā Latvijai ir 4,8 punkti, kas ir tikai par 0,1 punktu vairāk, nekā 2006. gadā. Kopējais Latvijas rādītāju pieaugums piecu gadu laikā ir tikai viens punkts, kas ir vērtējams kā zems izaugsmes temps.

Eiropas savienībā sliktāki rādītāji ir tikai Grieķijai (4,6), Polijai (4,2), Bulgārijai (4,1) un Rumānijai (3,7). Ar 4,8 punktiem 51. vietu ar Latviju dala Lietuva, kas atkāpusies pagājušajā gadā ieņemtās 46. vietas. Igaunija šogad pirmo reizi piedzīvo kritumu indeksā ( par 0,2 punktiem) un, atkāpjoties uz 28. vietu, zaudē savas līderpozīcijas jauno ES dalībvalstu vidū par labu Slovēnijai (25. vieta, 6,6 punkti). Tomēr Igaunija turpina apsteigt tādas vecās dalībvalstis kā Portugāle, Itālija un Grieķija. Tikmēr Lietuvas pozīcijas nemainās, piecu gadu laikā saglabājot 4,8 punktu rādītāju.

Jau sesto gadu Korupcijas uztveres indeksā līderpozīcija pieder Somijai (9,4 punkti), kura kopā ar Jaunzēlandi un Dāniju veido arī pasaules nekorumpētāko valstu trijotni.

Savukārt par viskorumpētāko valsti Eiropas savienībā tiek uzskatīta Rumānija (3,7 punkti), bet pasaulē - Somālija (1,4 punkti).

Korupcijas uztveres indekss (KUI) mēģina salīdzināt valstis pēc to korumpētības līmeņa, balstoties korupcijas uztverē profesionālās grupās, kas tieši ir saistītas ar korupcijas riska jomām. KUI indekss veidojas no dažādām kvalitatīvām aptaujām un pētījumiem, kurus veic starptautiskas pētniecības, informācijas vai politikas analīzes organizācijas. Gada indeksa noteikšanā tiek izmantoti dati no pēdējo trīs gadu pētījumiem. Latvijas 2007.gada KUI vērtējumam ir izmantotas kopā 7 aptaujas, no kurām viena ir notikusi 2006.gadā, bet sešas – 2007.gadā, lai gan to datu avoti daļēji nāk no 2006.gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!