Lai gan Latvijas Iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums ir straujš, IKP uz vienu iedzīvotāju pērn bijis zemākais Eiropas savienībā un sasniedza tikai 43% no ES vidējā, liecina “Eurostat” dati.
Labākais rādītājs IKP uz vienu iedzīvotāju ir Luksemburgā, kur tas ir 223% no ES vidējā. Īrijā IKP uz vienu iedzīvotāju pārsniedz ES vidējo rādītāju par 39%, Dānijā un Austrijā – par 22%, Nīderlandē – par 20%, Lielbritānijā un Beļģijā – par 19%, Zviedrijā – par 16%, Somijā – par 15%, Francijā – par11%, Vācijā – par 10%, bet Itālijā – par 5%.

Nedaudz zemās rādītājs ir Spānijā – 98% no ES vidējā līmeņa. Grieķijā un Kiprā tas ir 82% no vidējā līmeņa, Slovēnijā – 78%, Portugālē -73%, Maltā un Čehijā – 72%, Ungārijā – 61%, Slovākijā – 52%.

Abas Latvijas kaimiņvalstis nedaudz apsteidz Latviju, Igaunijā IKP uz vienu iedzīvotāju ir 50% no ES vidējā līmeņa, bet Lietuvā – 48%. Pirmspēdējā vietā ir Polija, kur IKP uz vienu iedzīvotāju sasniedz 47%.

Mazāks nekā Latvijā IKP uz vienu iedzīvotāju ir tikai kandidātvalstīs Rumānijā (32%), Bulgārijā (30%) un Turcijā (29%). No kandidātvalsīm Horvātijā ir lielāks IKP uz vienu iedzīvotāju (46%), nekā nabadzīgākajai no dalībvalstīm Latvijai.

Ārus ES robežām esošajā Norvēģijā IKP uz vienu iedzīvotāju pārsniedz ES vidējo līmeni par 53%, Šveicē – par 30%, bet Islandē – par 16%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!