Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ministru kabinets otrdien, 7. februārī, lēma novirzīt 70 000 eiro zemestrīces seku mazināšanai Turcijā.

Minēto summu valsts piešķirs no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Ārlietu ministrija (ĀM) informēja, ka šā gada 6. februārī Turcijas dienvidaustrumus satricināja spēcīga zemestrīce, izraisot nopietnus postījumus. Saskaņā ar Turcijas vēstniecības sniegto sākotnējo informāciju ir sagrautas 2818 ēkas, arī slimnīca un intensīvās terapijas nodaļas, ir tūkstošiem cietušo un to skaits turpina pieaugt.

"Lai gan Turcijā ir mehānismi šādu katastrofu seku likvidēšanai, ņemot vērā postījumu mērogu, valstij ir nepieciešama starptautiskā palīdzība," pauda ĀM.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) informēja, ka ĀM patlaban strādā ar starptautiskajām organizācijām, piemēram, Apvienoto Nāciju organizāciju, "Sarkano krustu", kā arī Turcijas iestādēm.

Tāpat viņš paskaidroja, ka valsts atbalsts otrai zemestrīcē cietušajai valstij Sīrijai patlaban netiek plānots, jo tajā ir specifiska iekšpolitiska situācija, jo zemestrīce notikusi rajonos, kuru nekontrolē Asada režīms.

Rinkēvičs neizslēdza iespēju, ka, situācijai attīstoties, Latvija varētu lemt par palīdzību arī Sīrijai.

Savukārt iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) informēja, ka Latvija jau sniedz atbalsu Turcijai, jo Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānisma ietvaros uz Turciju nosūtīta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta eksperte Kristīne Fedotova.

Jau vēstīts, ka pirmdien notikušajās divās zemestrīcēs, kas skāra Turciju un Sīriju, ir gājuši bojā vismaz 4800 cilvēki.

Turcijā 10 provincēs gājis bojā vismaz 3381 cilvēks, bet ievainoti vairāk nekā 20 000 cilvēki, paziņoja Turcijas katastrofu pārvaldības aģentūra.

Sīrijā gājuši bojā vismaz 1444 cilvēki, bet ievainojumus guvuši vismaz 3411 cilvēki, liecina valdošā režīma amatpersonu sniegtie dati un no nemiernieku kontrolētajām teritorijām saņemtā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!