Foto: Shutterstock

Ministru kabinets otrdien, 21. martā, atbalstīja Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu ziedot Ukrainai medicīniskās ierīces teju 300 000 eiro vērtībā.

VM ir saņēmusi Ukrainas vēstniecības Latvijā vēstuli ar lūgumu ziedot medicīniskās ierīces Ukrainas Veselības ministrijai, lai nodrošinātu savlaicīgas medicīniskās palīdzības sniegšanu Krievijas izraisītā bruņotā konflikta Ukrainā ietvaros cietušajiem.

Ministrijā piebilda, ka karadarbības rezultātā tiek iznīcināta veselības aprūpes infrastruktūra, tiek traucēta loģistikas tīklu darbība, un pastāv risks, ka šādā situācijā var tikt apdraudēta medicīnas ierīču pieejamība pacientiem.

Izvērtējot iespējas, VM secinājusi, ka iespējams ziedot Ukrainai ierīces, kas kopš Covid-19 pandēmija akūtās fāzes veido materiālo rezervju krājumus.

Tādējādi Latvija ziedos Ukrainai vienu ventilatoru un elpošanas cauruļu komplektu, desmit perfūzijas sistēmu stacijas, 278 perfūzijas šļirces sūkņa aprīkojumus, 45 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas ar neinvazīvu funkciju, vienu pacienta vitālo parametru monitora staciju, kas savienojama ar desmit vitālo parametru monitoriem, kā arī nosūtīs četras atsūkšanas ierīces.

Medicīniskā aprīkojuma transportēšanu un loģistikas nodrošināšanu koordinēs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, izmantojot Eiropas Komisijas piedāvātā atbalsta mehānismu.

Transportēšanas un loģistikas izdevumi, tai skaitā muitas brokeru pakalpojumu izdevumi tiks segti izmantojot Eiropas Savienības līdzfinansējumu 100% apmērā no savienības civilās aizsardzības mehānisma budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!