Foto: LETA

Līdz trešdienai, 5. janvārim, saņemti ziņojumi par 1419 Covid-19 paveida omikrona varianta gadījumiem Latvijā, liecina valdības sēdei izskatīšanai iesniegtā Veselības ministrijas (VM) prezentācija.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs vadības sēdē ceturtdien sacīja, ka omikrona gadījumu skaits katru dienu strauji pieaug, pie to atklāšanas un sekvencēšanas strādā divas laboratorijas.

Tāpat viņš sacīja, ka joprojām nevar redzēt visu ainu, bet var redzēt, ka notiek eksponenciāls pieaugums.

Svaigākie dati no laboratorijām, kurās tek veikta sekvencēšana un pārbaudīšana uz omikrona mutācijām, liecina, ka puse no paraugiem varētu būt omikrons, sacīja Perevoščikovs.

"Gaidīsim kārtējos pārskatus no references laboratorijas, kas dos visticamākos rezultātus," norādīja epidemiologs.

Savukārt veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sēdē sacīja, ka omikrona strauja vietējā izplatība Latvijā ir sākusies.

Kā liecina analizētie dati līdz 2. janvārim, kad bija ziņots par 644 omikrona gadījumiem, lielākā daļa jeb 54%, bija vietējie saslimšanas gadījumi, bet 46% – no ārvalstīm ievestie.

27% no visiem gadījumiem līdz 2. janvārim bija sekundārie inficēšanās gadījumi, bet vēl 27% – vietējie gadījumi ar nenoskaidrotu infekcijas avotu un inficēšanās apstākļiem. Par septiņiem gadījumiem nebija datu, bet par 158 epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinājās.

Apkopotie dati par saslimušajiem ar omikrona paveidu līdz 2. janvārim liecināja, ka vecuma grupas ir ļoti plašas – no maziem bērniem līdz 95 gadus veciem senioriem, bet vidējais inficēto vecums bija 35 gadi.

Saslimušie 75% gadījumu (347 cilvēki) bija vakcinēti, tai skaitā 31 bija saņēmis balstvakcīnu, 24 cilvēki bija vakcinēti daļēji, 93 nebija vakcinēti, bet par 180 cilvēkiem datu nebija.

Saslimšanas simptomi bijuši 400 gadījumos, proti, 87% gadījumu. Simptomu nebija 60 cilvēkiem, bet par 184 vēl nebija datu.

Visvairāk ievesto gadījumu ir no Lielbritānijas (56), Itālijas (19), ASV un Spānijas (18), Dānijas (16), Francijas (15), Apvienotajiem Arābu Emirātiem un Zviedrijas (14), Kanādas (13).

Tāpat mazāks skaits ievesto gadījumu konstatēts arī pēc atgriešanās no citām valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!