Latvijas valdībai drīzumā būs jāatbild vēl uz 5 - 6 Eiropas Cilvēktiesību tiesā iesniegtām prasībām pret valsti, un jautājumu nosūtīšanai tiek gatavotas vēl 3 - 4 lietas. Vienīgā sūdzība, uz kuru valdība ir atbildējusi, ir "Bankas Baltija"lietā tiesājamā Aleksandra Laventa iesniegums.
Tiesnesis Egils Levits informēja, ka kopumā tiesā pašlaik ir ap 150 iesniegumu no Latvijas, bet liela daļa no tiem ir pašā sākuma stadijā vai vēl nav pat iereģistrēti.

Aptuveni 30 lietas noraidītas bez izskatīšanas, jo tās atzītas par nepamatotām. Pēc Levita vārdiem, Latvijai uz pārējo fona sūdzību ir pat mazāk nekā vidēji, piemēram, no Krievijas, Polijas un Ukrainas tiesā ir vairāki tūkstoši sūdzību. "Ja rēķina uz iedzīvotāju skaitu, Latvija pagaidām ir zem vidusmēra," viņš teica.

Liela daļa sūdzību ir par lietām, kuras nav tiesas kompetencē, piemēram, par sociāliem jautājumiem. Daļa "samērā interesantu un komplicētu" sūdzību ir par tiesībām uz taisnīgu tiesu, ir arī sūdzības par privātās dzīves neaizskaramību.

Tāpat kā daudzām valstīm, arī no Latvijas ir sūdzības par apiešanos ar cilvēkiem apcietinājumā, ieskaitot pārlieku ilgu turēšanu cietumā bez tiesas sprieduma. Sarežģītas sūdzības ir par tiesībām pārsūdzēt amatpersonu lēmumus un panākt to izskatīšanu pēc būtības, jo te vairākos Latvijas tiesību sektoros esot "baltie plankumi", piemēram, attiecībā uz vēlēšanu tiesībām.

Pēc Levita vārdiem, sūdzības no Latvijas par lietu nozīmēšanu izskatīšanai tiesā ilgu laiku uz priekšu ir jauna problēma, jo līdz šim par to sūdzību nav bijis. "Ja šī problēma netiks atrisināta, pēc dažiem gadiem šīs lietas nonāks pie mums Strasbūrā," viņš teica.

Vērtējot Latvijas tiesu sistēmu, Levits izteica viedokli, ka Latvijā nav sistēmas kļūdu ne kriminālprocesā, ne civilprocesā, bet lieli sarežģījumi esot tieši administratīvajās lietās, jo tajās nav iesakņojusies demokrātijai nepieciešamā prakse - efektīva un taisnīga izpildvaras kontrole. Daļēji tas esot likumdošanas, daļēji - tiesību izpratnes jautājums.

"Ne viens, ne otrs neatbilst normālai demokrātiskai valstij un tas ir Latvijas tiesu sistēmas absolūti vājākais punkts," uzskata Levits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!