Foto: DELFI

Pēdējās dienās vērojamā militārās tehnikas pārvietošanās Latvijā, pat zinot, ka tā ir valstij draudzīgu spēku tehnika, daļā iedzīvotāju mēdz radīt bailes, LNT raidījumā „900 sekundes” pirmdien atzina aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Viņš sacīja, ka tā ir joma, kur Aizsardzības ministrijai (AM) vēl jāpiestrādā, jo Latvijā militāristu mācības turpināsies - tas būs redzams gan Latvijas gaisa telpā, gan uz zemes, gan jūrā.

Tāda ir realitāte - "mums ir tāds nedraudzīgs kaimiņš - Krievija, kas ir radījusi draudus ne tikai Ukrainai, bet kopumā ir radījusi drošības apdraudējumus visā Eiropā," tāpēc arī Latvijā ir pastiprināta NATO spēku klātbūtne, sacīja Vējonis.  

Tāpat viņš apliecināja, ka, redzot militārās tehnikas kustību, daudzās ģimenēs Latvijā rodas noskaņojums par iespējamiem kara draudiem, un, protams, ka šajā situācijā "Krievija ar savu informatīvo kampaņu sasniedz pirmos rezultātus".

Vējonis sacīja, ka diemžēl darbi informatīvās telpas sakārtošanā Latvijas pusē kavējas, lai gan ir izveidota speciāla darba grupa, kas strādā pie tā, lai lemtu, kādus pasākumus Latvija varētu ieviest kā pretpropagandas pasākumus Krievijas rīcībai. Darba grupas rezultāti būšot "tuvākajā laikā". Par konkrētu termiņu, kad šie rezultāti varētu būt zināmi, ministrs gan ieteica vaicāt atbildīgajai - Kultūras ministrijai.

Ministrs sacīja, ka pirmkārt, ir aktuāls jautājums par to, kā krievvalodīgajam Latvijas iedzīvotājam iegūt informāciju par to, kas notiek valstī un ārpus tās, otrkārt par to, kā Latvijai cīnīties ar Krievijas "troļļu fermu" radīto informatīvo vilni sociālajos tīklos, jo šobrīd ar sociālajiem tīkliem neviens nedarbojas. Viņa vērtējumā, izeja varētu būt speciālas vienības izveidošana, piemēram, Zemessardzē.

Vējonis sacīja, ka par nedēļas nogalē Latvijā novēroto militārās tehnikas pārvietošanos valsts iedzīvotāji tikuši jau laikus informēti. Pa Latvijas ceļiem pārvietojušies Latvijas sabiedroto transporta līdzekļi - nekādu svešu militāro līdzekļu Latvijā nav.

Svētdien sākušās mācības, kas ilgs līdz marta beigām - to būtība ir veidot sadarbību starp sauszemes un gaisa spēkiem, izmantojot dažādu tehniku, tostarp, artilēriju. Haubices, kas iepriekš nogādātas Latvijā, tiks izmantotas mācībās - no tām tiks šauts gan dienā, gan arī nakts laikā. Vējonis sacīja, ka notiks treniņi - tiks trenēta savietojamība starp Latvijas un ASV un Kanādas, Luksemburgas spēkiem.

Ministrs atzina, ka nākamgad arī varētu sākties militāras mācības studentiem un notikt arī pirmās nometnes. Sākotnēji tās būtu brīvprātīgas. Pēc mācību pabeigšanas studentiem varētu tikt piešķirta rezerves virsnieka pakāpe.  

Jau vēstīts, ka vairāki "Delfi" lasītāji svētdien novēroja militārās tehnikas vienības, kas šķērsoja Latviju.

Viens no aculieciniekiem novēroja, ka Berģos pa Brīvības ielu pārvietojās vairākas militārās tehnikas vienības, savukārt kāds cits novēroja, ka tehniku pārvietoja pa Dzelzavas ielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!