Latvijai jānodrošina Eiropas Savienības (ES) normatīviem atbilstošas kvalifikācijas prasības ozona slāni noārdošo vielu lietotājiem un aukstuma iekārtu tehniķiem, aģentūrai LETA pastāstīja Vides ministrijas Vides aizsardzības departamenta Tehnoloģiju daļas vadītājs Armands Plāte.
Viņš atzina, ka to varētu panākt, ieviešot šo speciālistu sertifikāciju.

Uzņēmēji, kuri strādā ar ozonu saturošajām vielām, norādījuši, ka patlaban par aukstuma iekārtu tehniķiem strādā darbinieki bez kvalifikācijas, tādējādi netiek maksāti nodokļi valstij. Arī šis jautājums tiktu atrisināts, ieviešot sertifikāciju.

Atsevišķiem darbiniekiem, piemēram, tiem, kuri nodarbojas ar freona iznīcināšanu, patlaban Latvijā nav iespējams iegūt atbilstošu kvalifikāciju. Lai arī Latvijā ar freona iznīcināšanu nenodarbojas, ES regula pieprasa, lai formāli tiktu apliecinātas zināšanas arī šajā jomā.

Plāte norādīja, ka jāievieš obligāta sertifikācijas sistēma, kuru īstenotu valsts akreditēta iestāde. Patlaban vēl neatbildēts ir jautājums, kā nodrošināt šādu mācību programmu un kā panākt, lai par tās apgūšanu piešķir sertifikātu. Mācību programma ir tikai 30-50 stundu ilga.

Vides ministrija gatavojas izstrādāt darbības shēmu, kas nodrošinātu regulas prasību pildīšanu. Tiks izstrādāta institucionālā sistēma, precizēti, sakārtoti un izveidoti normatīvie akti, kā arī noteikts, kādas institūcijas iesaistīsies šajā sistēmā.

Paredzēts izstrādāt arī Ministru kabineta noteikumus, kas regulētu kvalifikācijas prasību īstenošanu, pastāstīja Plāte.

Latvijā ir apmēram 60 uzņēmumu un 250 speciālistu, uz kuriem attiecas minētās ES regulas prasības. Katram speciālistam būs nepieciešams sertifikāts, lai arī turpmāk varētu strādāt ar ozona slāni noārdošajām vielām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!