Foto: Valsts kanceleja

Latvijai no Briseles jauniešu bezdarba mazināšanai varētu būt pieejami papildus 40 miljoni eiro (vairāk nekā 28 miljoni latu).

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi piektdien samitā vienojās novirzīt līdz astoņiem miljardiem eiro cīņai ar jauniešu bezdarbu, kas skāris katru ceturto Eiropas gados jauno iedzīvotāju.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) pēc sanāksmes žurnālistiem atzina, ka Latvija ir starp valstīm, kas saņems atbalstu no šīs iniciatīvas. "Paredzēts, ka šos līdzekļus lielā mērā mēģinās izlietot tuvākajos divos gados, saprotot, ka problēma ir tagad un līdzekļu izlietojums ir jākoncentrē uz 2014. un 2015.gadu," teica premjers.

Uz kādu summu Latvija varēs pretendēt, vēl tiks precizēts. Provizoriski tie varētu būt papildu 40 miljoni eiro, kuriem būs jānodrošina arī Latvijas līdzfinansējums. "Šis ir pozitīvi vērtējams lēmums, un arī Latvijai tas dos papildu atbalstu cīņai ar jauniešu bezdarbu," vērtēja Dombrovskis.

Kā ziņots, brīdinājumi par tā dēvēto zudušo paaudzi, kas jo sevišķi bieži izskan krīzes vissmagāk skartajās Eiropas dienvidu valstīs, radījuši steidzamību ES līderiem rīkoties laikā, kad bloka valstīs aizvien pieaug iedzīvotāju neapmierinātība.

Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs pavēstīja, ka samitā panākta vienošanās no 2014.gada janvāra sākt sešu miljardu eiro izmaksu reģionos, kur jauniešu bezdarbs pārsniedz 25%. Tam varētu pievienoties vēl divi miljardi eiro no Eiropas fondiem, kas nav iztērēti citās jomās, viņš piebilda.

"Mēs šovakar pieņēmām lēmumu, kas var un kas radīs darba vietas," reportieriem pēc pirmās sesijas divu dienu samitā paziņoja Rompejs.

Projekts palīdzēs jauniešiem atrast darbu citās ES valstīs un paplašinās stažēšanās iespējas. ES līderi arī vienojās stimulēt kredītu piešķiršanu mazajām kompānijām, kurām ir grūti izpildīt stingros kredīta piešķiršanas nosacījumus.

Analītiķi gan pauduši kritiku par šīm cerībām, norādot, ka pastāv ļoti maz iespēju īstermiņā ievērojami samazināt jauniešu bezdarbu.

Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs iepriekš izteicās, ka jauniešu bezdarba mazināšanas projektam atvēlētie seši miljardi eiro ir "piliens okeānā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!