Foto: DELFI
Pasaules dzīvnieku veselības organizācija (OIE) piešķīrusi Latvijai no trakumsērgas brīvas valsts statusu, pavēstīja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Tajā informēja, ka, pateicoties Eiropas Savienības (ES) PHARE projekta finansējumam, daļā Latvijas 2005. gadā sākta trakumsērgas vakcīnas ēsmu izvietošana, izmantojot aviācijas palīdzību, un kopš 2006. gada savvaļas dzīvnieki visā Latvijas teritorijā tiek vakcinēti pret trakumsērgu. Kopš 2012. gada trakumsērgas gadījumi Latvijā nav konstatēti un OIE ir piešķīrusi Latvijai no trakumsērgas brīvas valsts statusu.

Ievērojami samazinoties trakumsērgas riskam, kopš 2013. gada maija suņus, kaķus un mājas/istabas seskus nav jāvakcinē pret trakumsērgu katru gadu, bet gan saskaņā ar vakcīnas ražotāja noteikto revakcinācijas biežumu, piebilda PVD.

"Neskatoties un panākto labvēlīgo trakumsērgas situāciju valstī, lai saglabātu valsts brīvo statusu, aicinām Jūs ziņot veterinārārstam par katru dzīvnieku, kas rada aizdomas par saslimšanu ar trakumsērgu. Veterinārārsta izmaksas, kas saistītas ar aizdomu gadījuma izmeklēšanu, kā arī laboratoriskās diagnostikas izmaksas tiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem, ja vien īpašnieks dzīvnieku ir vakcinējis pret trakumsērgu," skaidroja dienestā.

Vienlaikus PVD uzsvēra, ka tikai regulāri vakcinējot mājdzīvniekus un izmeklējot katru aizdomu gadījumu, iespējams pārliecināties, ka dzīvojam no trakumsērgas brīvā valstī.

Dienestā arī informēja - lai pasargātu Latvijas teritoriju no slimu savvaļas dzīvnieku ienākšanas no inficētajām kaimiņvalstīm, kopš 2014. gada savvaļas dzīvnieku orālās vakcinācijas (buferzona) tiek uzturēta tikai Krievijas un Baltkrievijas pierobežā un Baltkrievijā - Latvijas pierobežā.

Trakumsērga ir viena no bīstamākajām infekcijas slimībām, kas apdraud gan cilvēku, gan dzīvnieku veselību un dzīvību. Galvenie trakumsērgas izplatītāji dabā ir lapsas un jenotsuņi, retāk - āpši, caunas, vilki, lūši un citi dzīvnieki. Slimiem savvaļas dzīvniekiem kontaktējoties ar mājdzīvniekiem - biežāk suņiem un kaķiem, notiek to inficēšanās un saslimšana, tādējādi apdraudot cilvēku veselību un dzīvību. Trakumsērgu ir iespējams diagnosticēt tikai pēc dzīvnieka nāves.

Latvijā trakumsērgu reģistrē kopš 1929. gada. Kopš 1991. gada Latvijā saslimšana ar trakumsērgu reģistrēta 5 899 dzīvniekiem un trīs cilvēkiem. Visi saslimšanas gadījumi beigušies ar nāvi. No visiem trakumsērgas gadījumiem 78,5% reģistrēti savvaļas dzīvniekiem, galvenokārt lapsām un jenotsuņiem, bet 17,4% gadījumu – suņiem un kaķiem. Līdz 2000. gadam PVD reģistrēja no 150-300 dzīvnieku saslimšanas gadījumus gadā. Rekordliels trakumsērgas gadījumu skaits dzīvniekiem tika reģistrēts 2003. gadā - 964 gadījumi. Pēdējais trakumsērgas gadījums dzīvniekiem Latvijā konstatēts 2012. gada februārī, bet cilvēkiem - 2003. gadā.

Atbilstoši PVD sniegtajai informācijai Igaunija no trakumsērgas brīvas valsts statusu ieguva 2012. gadā, bet Lietuva cer drīzumā sasniegt atbilstību brīvas valsts statusa iegūšanai.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!