Foto: LETA
Valsts drošības dienesta (VDD) rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijai tūlītēju militāru draudu nav. VDD strādā intensīvā režīmā, sekojot līdzi notikumiem Ukrainā un atbilstoši savai kompetencei īstenojot pasākumus, lai stiprinātu Latvijas nacionālo drošību un savlaicīgi identificētu riskus, portālam "Delfi" skaidroja dienestā.

"Varam norādīt, ka VDD sociālās tīklošanās vietnēs ir identificējis viltus profilus, kuri mērķtiecīgi izplata Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā attaisnojošus vēstījumus. Tāpat VDD redzeslokā informatīvajā telpā ir nonākušas atsevišķas personas, kuras pauž atbalstu Krievijas īstenotajai agresijai pret Ukrainu un aicina arī citus vērsties pret Ukrainas tautu. VDD atgādina, ka par darbību, kas vērsta uz nacionālā naida izraisīšanu, Krimināllikuma 78. pantā ir paredzēta atbildība," norādīja dienestā.

VDD pateicas visiem iedzīvotājiem, kuri dienestam līdz šim snieguši informāciju par iespējamiem apdraudējumiem vai riskiem Latvijas iekšējai drošībai, tajā skaitā Krievijas agresiju pret Ukrainu atbalstošiem vēstījumiem vai aktivitātēm. VDD atgādina, ka, konstatējot šāda veida informāciju interneta vidē, ir būtiski fiksēt un nosūtīt dienestam pēc iespējas detalizētāku informāciju, kas ietver konkrētā ieraksta ekrānuzņēmumu un hipersaites uz ierakstu un tā autora profilu. Ar VDD iespējams sazināties, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pastu dd@vdd.gov.lv.

"Atgādinām, ka Krievija jau ilgstoši attiecībā uz Latviju izvērš daudzveidīgas nemilitārās ietekmes aktivitātes, kuru mērķis ir izplatīt Latvijas sabiedrībā Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, veidojot labvēlīgu attieksmi pret Krieviju un veicinot tai izdevīgu lēmumu pieņemšanu un notikumu attīstību mūsu valstī. Saistībā ar pašreizējiem notikumiem Ukrainā prognozējams, ka var pieaugt Krievijas nemilitārās ietekmes aktivitāšu intensitāte arī attiecībā uz Latviju," portālam "Delfi" skaidroja VDD pārstāvji.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins naktī uz ceturtdienu ap 4:50 (pēc Latvijas un Ukrainas laika), visticamāk, iepriekš ierakstītā uzrunā pasludināja specoperācijas sākumu pret neatkarīgo Ukrainu. Līdz ar šo paziņojumu Krievijas spēki uzsākuši jaunu posmu 2014. gadā sāktajā kaimiņvalsts terorizēšanā.

Ukrainas Bruņotie spēki informē, ka viss sākās pulksten 5.00 ar armijas vienību apšaudīšanu valsts austrumos un raķešu triecieniem pa lidostām, kā arī militārajiem objektiem. Sekojušas artilērijas apšaudes pa pierobežas teritorijām. Krievijas spēki šķērsojuši Ukrainas robežu gan no Baltkrievijas, gan okupētās Krimas, gan Krievijas puses. Naktī uz sestdienu smagas apšaudes notika Kijevas tuvumā, bet galvaspilsēta netika ieņemta un aizvien ir Ukrainas spēku kontrolē.

"Delfi" kopš atklātā Krievijas iebrukuma piedāvā nepārtrauktu teksta tiešraidi, kas pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!