Latvijai nākotnē varētu būt savs mākslīgais Zemes pavadonis, kura mērķis būtu precīza Latvijas teritorijas kontrole, kā arī sakaru nodrošināšana. Šāda projekta realizācijas gadījumā tam nebūtu analoga Baltijā, kā arī Baltkrievijā, Ukrainā un Polijā.
Šāda ideja radusies Latvijas Zinātņu akadēmijai (LZA), un to pamatā atbalsta aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, norādot, ka šāds grandiozs projekts varētu celt Latvijas valsts pašapziņu. Zinātnieki lēš, ka šāds projekts Latvijai varētu izmaksāt aptuveni 6 miljonus latu.

Projektu varētu realizēt Aizsardzības ministrija (AM), sadarbojoties ar LZA zinātniekiem, taču pašreiz šī ideja ir sākuma stadijā, apliecināja Kristovskis un LZA prezidents Jānis Stradiņš.

Aizsardzības ministrs sacīja, ka vispirms zinātniekiem jāizveido konkrēti priekšlikumi un projekti. Pēc konkrētu priekšlikumu iesniegšanas un izmaksu apzināšanas varētu izveidot darba grupu, kas izvērtētu šāda projekta īstenošanas iespējas. Konkrēti grandiozā projekta realizācijas termiņi pagaidām nav zināmi.

Ministrs teica, ka līdz 2003.gadam varētu izstrādāt projektu par Latvijas mākslīgo zemes pavadoni un to finansēt varētu no Aizsardzības ministrijas budžeta līdzekļiem, taču līdz tam vēl jāveic projekta izpētes darbs.

Akadēmijas prezidents Jānis Stradiņš stāstīja, ka Latvijas mākslīgā Zemes pavadoņa palaišana kosmosā ir "absolūti reāls projekts", tikai tam esot jāatrod finansējums. Viņš arī pastāstīja, ka šādu pavadoņu palaišana orbītā nav nekas ārkārtējs un pārmērīgi dārgs. Šāda veida projektu palaišanu orbītā lielvalstis realizējot "sērijveidā".

Satelīta uzdevums būtu kontrolēt Latvijas teritoriju. Tā iespējas atkarībā no tā jaudas un līdz ar to cenas varētu būt noteikt objektu uz Zemes līdz pat vienam metram, klāstīja Stradiņš. LZA prezidents uzskata, ka zinātniekiem nākamgad jāizstrādā konkrēts projekts.

Savukārt Ventspils starptautiskā radioastronomijas centra direktors Edgars Bervalds BNS pastāstīja, ka 1999.gada aprīlī britu kompānija "Surrey Space Centre" piedāvājusi Ventspils starptautiskajam radioastronomijas centram projektu, kas paredzētu šada mikrosatelīta izgatavošanu, tā uzstādīšanu, antenu noregulēšanu, vēlāk Latvijas speciālistu apmācību. Šā projekta realizēšana gan apstājusies, jo tam gluži vienkārši neesot naudas.

Britu piedāvātais projekts kopumā izmaksā 5,7 miljonus sterliņu mārciņu, liecina 1999.gadā veiktās aplēses. Taču paša satelīta izgatavošana varētu izmaksāt līdz pusmiljonam latu. Tā iespējamo palaišanu varētu nodrošināt minētā britu kompānija. Pēc Bervalda teiktā, Latvija varētu pati ražot mikrosatelītus un pārdot tos citām valstīm.

Sakaru uzturēšanu ar mākslīgo pavadoni, kurš būtu pirmais Baltijas valstīs, varētu nodrošināt Ventspils centrs. Pēc zinātnieku domām, šāda satelīta būtiskākais uzdevums būs Latvijas drošība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!