Foto: Publicitātes foto
Par šī gada putnu Latvijā atzīta meža pūce (Strix aluco), lai pievērstu uzmanību intensīvajai mežistrādei, kā rezultātā meža pūces zaudē piemērotas ligzdošanas vietas, informē Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB).

Zaudējot ligzdošanas vietas, mežā pūce arvien biežāk pārceļas uz lauku ainavām, parkiem, kapiem, apdzīvotu vietu tuvumos, bet, lai tā spētu atgriezties ierastajā vidē - mežā, iedzīvotāji aicināti izvietot mežos pūču būrus.

Gada putna akcijas koordinators Andris Avotiņš uzsver, ka "šīs ziemas apstākļi pūcēm rādās bargi – biezās sniega segas un sērsnas dēļ ir grūti sagādāt barību. Visātrāk ligzdošanu pūces uzsāks lielajās pilsētās, piemēram, Rīgā un Jelgavā, kur ir siltāks un barības – vairāk. Citur pūces sāks perēt tikai aprīļa vidū."

Kā iemeslu, kāpēc par gada putnu izvēlēta tieši meža pūce, LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus min : " Līdz šim visbiežāk esam pievērsuši uzmanību retiem un īpaši aizsargājamiem putniem. Šogad esam izvēlējušies vienu no parastākajiem naktsputniem, lai liktu cilvēkiem aizdomāties, kāpēc meža pūcei bieži vien nav vietas mūsu mežos, un ANO pasludinātajā Starptautiskajā mežu gadā aicinātu palīdzēt meža pūcei atgriezties mājās – mežā."

Šogad meža pūces akcijas laikā LOB piedāvās arī pūču nakts ekskursijas un pašiem aktīvākajiem akcijas dalībniekiem – iespēju piedalīties pūču gredzenošanā. Tiks rīkoti arī konkursi, informē LOB.

Gada putna akciju LOB rīko jau sešpadsmito reizi. Iepriekš par gada putniem izvēlēti - grieze (1996), vakarlēpis (1997), zaļā vārna (1998), mazais ērglis (1999), ķīvīte (2000), ūpis (2001), lielais ķīris (2002), rubenis (2003), baltais stārķis (2004), ziemeļu gulbis (2005), lauka piekūns (2006), melnā dzilna (2007), melnais stārķis (2008), jūraskrauklis (2009) un mednis (2010).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!