Foto: LETA
Advokātu kopsapulcē piektdien par Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (LZAP) priekšsēdētāju ievēlēts advokāts Jānis Rozenbergs.

Savukārt par priekšsēdētāja vietnieci atkārtoti tika ievēlēta Guna Kaminska, bet par padomes locekļiem ievēlēti: Raivo Sjademe, Ivars Grunte, Egīls Radziņš, Vija Ritenberga, Andris Rukmanis, Dmitrijs Skačkovs, Mārcis Krūmiņš.

Jau ziņots, ka ZAP priekšsēdētāja amatam tika izvirzīti advokāti Jānis Rozenbergs, Jānis Grīnbergs, kurš pērn no šī amata atkāpās, un Saulvedis Vārpiņš. Savukārt uz priekšsēdētāja vietnieka amatu kandidē advokātes Guna Kaminska un Zane Paulovska.

Pirms vēlēšanām Rozenbergs izteica pateicību par viņa kandidatūras izvirzīšanu un sacīja, ka ievēlēšanas gadījumā viņa uzdevums būs nodrošināt esošās padomes pēctecību. Savukārt uz jautājumu par advokatūras prestiža nodrošināšanu Rozenbergs pauda, ka tas ir jautājums, kas risināms plašākā, tiesu sistēmas prestižā.

Savukārt Vārpiņš savā runā uzsvēra tādus jautājumus kā konfidencialitāte un neatkarība, sasaistot šos terminus ar gadījumiem, kad advokātu birojos notikušas kratīšanas vai datu izņemšanas, uzsverot arī policijas patvaļu.

Līdz ar to viņš solīja censties panākt, lai šādās strīdīgās lietās iesaistās ne tikai padome, bet arī citi advokāti. Tāpat Vārpiņš uzsvēra nepieciešamību vairot koleģialitāti, atzīstot, ka advokatūras biedru saliedētība nav pretstatā klientu interesēm. Tāpēc Vārpiņš ieteica apsvērt nepieciešamību nostiprināt iekšējos normatīvajos aktos jautājumu par sūdzību rakstīšanu, pieminot, ka savstarpējas problēmas būtu sākumā jārisina iekšēji pašā advokatūrā. Tāpat viņš sacīja, ka nepieciešams sabiedrībai vairāk skaidrot advokātu darbu, jo būtībā advokāts palīdz cilvēkiem.

Trešais kandidāts Grīnbergs savā uzrunā bija salīdzinoši lakonisks, sakot, ka galvenais uzdevums ir netraucēt advokātiem strādāt, ja tas darīts atbilstoši likumam, kā arī panākt, lai tiesa pret advokātiem izturas ar cieņu.

Jau vēstīts, ka piektdien Latvijas advokāti kopsapulcē vēlē Zvērinātu advokātu padomes vadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!