Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) Eiropas Komisijas (EK) kārtējo progresa ziņojumu, kurā jau trešo gadu Latvija saņēmusi augstu novērtējumu, uztver kā apliecinājumu Latvijas gribai iestāties Eiropas Savienībā (ES).
Tā teikts Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Vērtējot ziņojuma rezolutīvo daļu, Latvija ar gandarījumu konstatē, ka sasniegts nozīmīgs progress visu svarīgāko kritēriju izpildē.

Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga un premjers Andris Bērziņš ar izvērstākiem ziņojuma komentāriem paredzējuši nākt klajā ceturtdien.

Latvija apsveic komisijas piedāvāto paplašināšanās stratēģiju, kas aicina uzsākt sarunas pēc būtības un piedāvā "apdzīšanas" iespēju. Latvija izsaka pārliecību, ka kandidātvalstu atbilstības vērtējums ļauj izvairīties no grupu veidošanās, teikts ĀM paziņojumā.

Latvija uzskata, ka komisijas vērtējums ļauj uzsākt sarunas par atlikušajām iestāšanās sarunu sadaļām Zviedrijas prezidentūras laikā - nākamā gada pirmajā pusē. Līdz novembra beigām valdībā tiks apstiprinātas visas sarunu pozīcijas.

Ministrija norāda, ka ziņojumā ir pozitīvi novērtēts paveiktais sabiedrības integrācijā, valdības politiskais atbalsts valsts pārvaldes reformai, makroekonomiskā stabilitāte, strukturālo reformu īstenošana un uzņēmējdarbības likumdošanas sakārtošana.

Labs progress ir sasniegts iekšējā tirgus, vides, robežkontroles, finansu kontroles jomās. Institūciju stiprināšanas jomā īpaši atzinīgi ir novērtētas banku, konkurences politikas un valsts atbalsta institūcijas. Ir jāturpina darbs visās reformu jomās, to vidū brīvā personu kustībā, telekomunikācijās, sociālajā politikā un nodarbinātībā, reģionālajā politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!