Foto: Itar-Tass/Scanpix
Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja vadītājs Ivars Alfrēds Gaveika nākamnedēļ dosies uz Krieviju, lai speciālas komisijas darbā piedalītos Jaroslavļas aviokatastrofas izmeklēšanā.

Gaveika pastāstīja, ka viņa izlidošana ir atkarīga no tā, cik ātri izdosies nokārtot vīzu, taču plānots, ka Krievijā viņš ieradīsies pirmdien vai otrdien.

"Mēs piedalīsimies, taču jautājums ir, cik ātri izdosies nokārtot vīzu. Vai nu pirmdien, vai otrdien izlidosim. Es ar Maskavu jau runāju – viņi ir noņēmuši tā saucamās melnās kastes, atšifrētas jau, bet pagaidām tik un tā nekādas skaidrības nav. Komisija strādā, un es domāju, ka pirmdien vai otrdien es arī būšu tur," paskaidroja Gaveika.

Pagaidām nav zināms, cik ilgi Gaveika uzturēsies Krievijā.

Gaveika kā Latvijas pārstāvis var piedalīties, jo katastrofā gājis bojā Latvijas pilsonis – hokejists Kārlis Skrastiņš. "Sakarā ar konvenciju, kuras pielikumā ir noteikts, ka valsts, kuras pilsoņi gājuši bojā, var piedalīties izmeklēšanā," viņš piebilda.

Viņam gan pagaidām grūti pateikt, kas varētu būt vainojams aviokatastrofā. "Tur ir nopietni jāstrādā un daudz kas jāvērtē, tāpēc ir grūti pagaidām ko pateikt," viņš atzina.

Gaveikas vadītā iestāde ir satiksmes ministra pārraudzībā, kas īsteno valsts pārvaldi aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu, dzelzceļa avāriju un jūras negadījumu izmeklēšanas jomā.

Lidsabiedrības "Jak-servis" lidmašīna "Jak-42" trešdien pacelšanās laikā nogāzās pie Jaroslavļas Tunošnas lidostas. Gājuši bojā 43 no 45 lidmašīnā esošajiem cilvēkiem, tostarp "Lokomotiv" spēlētājs Latvijas hokejists Kārlis Skrastiņš.

Krievijas transporta ministrs Igors Ļevitins ceturtdien paziņojis, ka visās Krievijas aviosabiedrībās, kas izmanto lidmašīnas "Jak-42", tuvāko triju dienu laikā tiks veikta šo laineru ārkārtas pārbaude.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!