Atšķirībā no Igaunijas, Latvijas Nacionālie bruņotie spēki (NBS) speciāli negatavojas iespējamajai krīzes situācijai gadumijā.
Bruņoto spēku preses virsnieks Uldis Davidovs norādīja, ka Nacionālie bruņotie spēki ir apzinājuši iespējamo situācijas attīstību saistībā ar gadumijas datorproblēmu un situācija atzīta par "pietiekami drošu".

"Mūsu speciālisti ir atzinuši, ka pašreiz speciāla krīzes centra izveidošana nav nepieciešama," sacīja armijas preses virsnieks.

Atšķirībā no Latvijas, Igaunijas armija gatavojas iespējamām krīzes situācijām gadumijā. Laikraksts "Diena" informē, ka kaimiņvalsts aizsardzības spēki ir sagatavojuši savus elektroģeneratorus gan glābšanas operāciju, gan arī dzīvībai svarīgo civiliestāžu, tādu kā slimnīcas, darba tehniskajai nodrošināšanai.

Vajadzības gadījumā Igaunijas armija ar savu radiosakaru tīklu atbalstīs Glābšanas darbu departamentu un valstiskas nozīmes civiliestādes, jo armijas radiosakaru tīkls strādās neatkarīgi arī iespējamā elektrības padeves pārtraukuma gadījumā valsts teritorijā.

Armijas personālsastāvs tiekot arī papildus instruēts, tāpat kontrolēts radiosakaru nodrošinājums elektrības trūkuma gadījumā un tiek veikta sagatavošanās atvaļinājumā esošā personāla ātrai atsaukšanai uz karaspēka daļām nepieciešamības gadījumā.

"Diena" norāda, ka iespējamās krīzes situācijās armija sadarbosies ar Glābšanas darbu departamentu, kuram uzticēta centrālā loma ārkārtas situāciju atrisināšanai. Savukārt aizsardzības spēku ģenerālštābs koordinēs resursu izdali armijas iekšienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!