Foto: LETA

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) šodien ar Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Filipu Hamondu Briselē parakstīja nodomu protokolu par tālāko abu valstu sadarbību Sauszemes spēku Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta īstenošanā, pavēstīja Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins.

Protokols nosaka apņemšanos noslēgt starpvaldību līgumu starp Latviju un Lielbritāniju par mazlietotu un atjaunotu bruņotu kāpurķēžu tehnikas iegādi šā gada maija beigās. Nodomu protokols paredz arī precizēt militārās tehnikas izmaksas, kā arī citus ar to iegādi saistītos jautājumus. Šobrīd plānots iegādāties aptuveni 120 šādas bruņotas kāpurķēžu platformas - bruņumašīnas.

Tehnikas iegādes sākotnējās izmaksas pēc AM aprēķiniem ir aptuveni 70 miljoni eiro. Daļa no šīs naudas jau AM ir piešķirta. Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta īstenošanai ir piešķirti šogad 1,79 miljoni eiro, 2015.gadā - 12,27 miljoni eiro un 2016.gadā - 16,29 miljoni eiro. Par atlikušās naudas piešķiršanu vēl būs jālemj valdībai, paskaidroja Galkins.

Parakstot protokolu, Vējonis uzsvēra, ka šis ir pirmais solis, uzsākot ilgtermiņa projektu Nacionālo bruņoto spēku attīstībai, un nozīmīga investīcija mūsu valsts turpmākās aizsardzības stiprināšanai. Diemžēl, ņemot vērā ekonomisko situāciju, Kājnieku brigādes mehanizācija ir bijusi vairākus gadus atlikta, taču ļoti nepieciešama bruņoto spēku attīstībai.

Darbs pie Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku brigādes mehanizācijas projekta iespējamo variantu izvērtēšanas tika uzsākts 2012.gadā un 2013.gadā. Tehnikas izvēles process bija pakāpenisks un sastāvēja no vairākiem posmiem, kas iekļāva detalizētu Kājnieku brigādes mehanizēto platformu operacionālo prasību noteikšanu un tirgus izpēti.

2013.gada nogalē Ministru kabinets pieņēma lēmumu atbalstīt Aizsardzības ministrijas piedāvāto risinājumu Sauszemes spēku attīstībai, atbalstot to kā vienu no galvenajām prioritātēm aizsardzības nozarē. Ministru kabineta lēmums nosaka, ka mehanizācijas projekts tiek sadalīts divos posmos, sākotnēji iepērkot mazlietotas kāpurķēžu platformas, savukārt projekta īstenošanas otrajā kārtā - nepieciešamās riteņu platformas.

Ņemot vērā tirgus analīzi, Aizsardzības ministrija sāka sarunas par iepirkuma līguma noslēgšanu ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Aizsardzības ministrijas atbildīgajām struktūrvienībām par tās bruņoto spēku rīcībā esošo mazlietotu un kvalitātes standartiem atbilstošu militārās tehnikas iegādi.

Šobrīd sarunu laikā pirms līguma noslēgšanas tiek precizēts bataljona ekipēšanai nepieciešamo kaujas mašīnu skaits, uzstādāmās sakaru un ieroču sistēmas, efektīvākais uzturēšanas veids, infrastruktūras prasības, modifikācijas veids, izmaksas un citi ar to iegādi saistītie jautājumi.

Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāns paredz 2014.gadā uzsākt mehanizācijas projektu, kas ilgtu līdz pat 2020.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!