Foto: Publicitātes foto
Pirmdien, 12. jūlijā, svinīgā virskapelāna maiņas ceremonijā amatā stājās jaunā Nacionālo bruņoto spēku virskapelāne Estere Tumoviča, nomainot ilggadējo šī amata pienākumu veicēju Elmāru Pļaviņu, portāls "Delfi" uzzināja Aizsardzības ministrijā.

Ceremonijā piedalījās gan aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), gan Nacionālo bruņoto spēku komandieris Leonīds Kalniņš, gan dažādu reliģisko konfesiju pārstāvji.

"Izsaku pateicību mūsu ilggadīgajam virskapelānam Elmāram Pļaviņam par lielo devumu Latvijai un starptautiskajām attiecībām. Vienlaikus, apsveicu jauno virskapelāni Esteri Tumoviču šajā amatā. Kapteine Tumoviča ir pirmā sieviete-virskapelāne NATO," tā par notikušo tviterī raksta Pabriks.

Kapteine Tumoviča dienestu bruņotajos spēkos sākusi 2018. gadā, uzsākot studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā Virsnieka speciālista pamatkursā. Dienestu turpinājusi kapelānes amatā Militārajā policijā.

Pļaviņš Nacionālo bruņoto spēku virskapelāna amata pienākumus pildījis kopš 2006. gada un dienestu turpinās Nacionālo bruņoto spēku vadības tiešā atbalsta grupas vecākā eksperta starptautiskās militāri reliģiskās sadarbības jautājumos amatā.

Kapelāna kā štāba virsnieka speciālista funkcijas ir sniegt atbalstu un būt padomdevējam komandierim, kuram viņš ir administratīvi pakļauts, un personālsastāvam reliģiskajos un morāles jautājumos. Kapelāns ir atbildīgs par reliģisko norišu plānošanu un īstenošanu, kā arī kalpošanas aktivitātēm.

Neatkarīgi no konfesionālās piederības kapelāns ir iecelts kalpošanai bruņotajos spēkos, lai sniegtu garīgo aprūpi, nešķirojot nevienu pēc ticības pārliecības.

Kapelānu darbību (kapelānu dienestu) bruņotajos spēkos vada Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns, kurš administratīvi ir tieši pakļauts Nacionālo bruņoto spēku komandierim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!