Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Pagaidu robežas izbūvi starp Latviju un Baltkrieviju iecerēts pabeigt līdz 17. novembrim, otrdien notikušajā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atklāja Nodrošinājuma valsts aģentūras direktore Ramona Innusa.

Viņa atklāja, ka kopā nepieciešami 111 kilometri dzeloņstiepļu, no kuriem pirmie 17 kilometri piegādāti 7. oktobrī. Nākamās piegādes gaidāmas 14. oktobrī, kad tiks piegādāti 37 kilometri, 22. oktobrī, kad tiks piegādāti 36 kilometri, bet 21 kilometru piegādās novembrī.

Pagaidu žoga izbūve Latvijai izmaksā 3 757 531 eiro.

Komentējot patstāvīgā žoga izbūvi uz Latvijas austrumu robežas, Innusa norādīja, ka to nevar izbūvēt, balstoties uz esošo būvprojektu, tamdēļ nepieciešams izstrādāt jaunu. Viņa skaidroja, ka esošās būvatļaujas nav pagarināmas, jo tās izņemtas nekorekti. Tāpat esošajā būvprojektā trūkst nepieciešamo meliorācijas risinājumu, lai nosusinātu apbūves teritoriju.

Patstāvīgais žogs Latvijai izmaksās 27 733 721 eiro.

Savukārt Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Juris Martukāns deputātiem atzīmēja, ka atsevišķas pagaidu žoga daļas tiks iekļautas patstāvīgajā žogā. Viņš arī uzsvēra, ka pagaidu žogs sniegs būtisku atbalstu vismaz divus gadus, proti, līdz tiks pabeigta patstāvīgā žoga izbūve.

Turpretim Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Šteins (AP) atzīmēja, ka tie komersanti, kuri veica nekvalitatīvu darbu, izbūvējot Latvijas-Krievijas robežu, ir sākuši atgriezt līdzekļus valstij.

Kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 1618 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!