Šonedēļ, pildot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) "Atvērto debesu līguma" saistības, Latvijas bruņojuma kontroles speciālisti veic militāro inspekciju Krievijā, informēja Nacionālo bruņoto spēku komandiera personīgā štāba Preses daļas virsnieks kapteinis Normunds Stafeckis.

"Atvērto debesu līguma" ietvaros Latvijas pārstāvji sadarbībā ar Vācijas kolēģiem veic novērošanas un filmēšanas lidojumu Krievijas gaisa telpā ar sertificētu Zviedrijas bruņoto spēku novērošanas lidmašīnu.

Latvijas bruņojuma kontroles speciālisti sadarbībā ar ASV kolēģiem militāro inspekciju Krievijā veica arī 2008.gada augustā.

Jūnija sākumā, pildot EDSO "Atvērto debesu līguma" un "Vīnes Dokumenta 99" Latvijas saistības, Krievija un Baltkrievija veica divas militārās inspekcijas Latvijā.

"Atvērto debesu līguma" ietvaros Krievijas un Baltkrievijas pārstāvju grupa veica novērošanas un filmēšanas lidojumu Latvijas gaisa telpā ar sertificētu novērošanas lidmašīnu "An-30B".

Savukārt "Vīnes Dokumenta 99" ietvaros Baltkrievijas bruņojuma kontroles pārstāvji inspicēja militāros objektus Latvijas centrālajā daļā no Rīgas, Ādažiem līdz Rēzeknei, tostarp, izmantojot Nacionālo bruņoto spēku (NBS) helikopteri.

EDSO dalībvalstu pārstāvji ir tiesīgi katru gadu veikt inspekcijas Latvijas teritorijā un novērtējuma vizītes NBS vienībās, līdzīgi kā to dara Latvijas pārstāvji ārvalstīs. Inspekciju un novērtējumu mērķis ir pārbaudīt EDSO valstīm sniegto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!