Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas Republikas valsts prezidenta priekšvēlēšanu kampaņa, 9.augusta vēlēšanas, kā arī balsu skaitīšana neatbilst starptautiskajām vēlēšanu normām. Tās tika īstenotas, masveidā pārkāpjot pilsoņu tiesības un brīvības, kā arī nav uzskatāma par baltkrievu tautas brīvas gribas izpausmi, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā (EPPA) vārdā kopā ar pārējām "Baltija+ grupa" dalībvalstīm pauž delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere.

Piektdien Latvijas delegācija EPPA nākusi klajā ar paziņojumu, kurā delegāti atbalsta Baltkrievijas iedzīvotāju vēlmi brīvi paust savu gribu vēlēšanās un iegūt pārredzamus un godīgus balsu skaitīšanas rezultātus.

Delegāti paziņojumā nosoda vardarbību pret miermīlīgas pulcēšanās dalībniekiem Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās. Baltkrievijas valsts pārvaldes iestādes aicinātas nekavējoties atbrīvot visus nelikumīgi aizturētos. Visas vēlēšanu procesā iesaistītās puses aicinātas uzsākt miermīlīgu dialogu, pausts paziņojumā.

Delegāti arī aicina varas iestādes uzsākt neatkarīgu izmeklēšanu par tiesībsargājošo iestāžu iespējamu pārmērīga spēka izmantošanu pret miermīlīgas pulcēšanās dalībniekiem un pauž gatavību sekmēt vēlēšanu procesā iesaistīto pušu dialogu. Paziņojuma noslēgumā delegāti arī brīdina Krievijas Federāciju nejaukties Baltkrievijas iekšējās lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!