Latvijas delegācijas vadītājs Pasaules tirdzniecības organizācijas forumā Sietlā Māris Riekstiņš cietis no "miermīlīgajiem" protesta akciju dalībniekiem, kas viņu un kādu Kolumbijas delegāti nogrūduši zemē, apgalvo aģentūra "Reuters".
Tas gan atšķiras no Riekstiņa teiktā laikrakstam "Diena", kuram viņš sacījis, ka Latvijas delegācijas pārstāvji nav cietuši no vardarbīgajiem protestētājiem.

Viņš teicis, ka Latvijas pārstāvji dzīvo viesnīcā, kas atrodas tuvu konferences vietai un ietilpst policijas izveidotajā drošības zonā, kur protestētāji netiek ielaisti, tādēļ neviens "ar akmeni vai pa kaklu nav dabūjis". Ārpus noslēgtās zonas delegātiem neesot ieteikts iet.

Arī Ārlietu ministrijas preses sekretāre Līga Bergmane, kas vēl ap plkst. 10.30 pēc Latvijas laika bija runājusi ar Riekstiņu, informāciju par incidentu pilnībā noliedza un sacīja, ka ministrijas rīcībā vispār nav informācijas par kādu cietušu Latvijas delegātu.

BNS jau ziņoja, ka kopš konferences sākuma Sietlā nepārtraukti notiek vardarbības protesta demonstrācijas, lai gan policija atzinusi, ka dažbrīd pret demonstrantiem lietojusi pārmērīgu spēku.

"Reuters" plaši apraksta Igaunijas ārlietu ministra Tomasa Hendrika Ilvesa iespaidus par Sietlas konferenci, jo Igaunija ir viena no jaunākajām PTO dalībvalstīm. "Reuters" vēsta, ka PTO jaunajām dalībvalstīm, arī Igaunijai, šī nedēļa Sietlā izrādījusies īsts pārbaudījums.

"Galvenā problēma ir noskaidrot, kas šeit īsti notiek," sacījis Ilvess.

"Mēs esam tikai nenozīmīgas personas. Mēs nesaņemam ielūgumus uz sarunām, kur tiek pieņemti būtiskie lēmumi," uzskata Ilvess.

No otras puses, 45 gadus vecajam kādreizējam žurnālistam un ASV pilsonim Sietlā nevajadzētu rasties problēmām, jo Ilvess šo pilsētu jau vairākkārt apmeklējis agrāk.

Tomēr arī viņš bija spiests pārvarēt grūtības. Tāpat kā gandrīz visiem delegātiem un žurnālistiem, kas masu informācijas līdzekļos ziņo par PTO dalībvalstu ministru tikšanos, Ilvesam tika liegta iekļūšana konferenču centrā, kuru pirmajā dienā bloķēja protestētāji, kas cīnās par cilvēktiesībām.

Par spīti iespaidīgajam augumam, Ilvess ne tikai netika konferenču centrā, bet tika grūstīts un iedunkāts. Turklāt viņam izteikti nepiedienīgi apvainojumi par līdzdalību "imperiālistu sazvērestībā".

"Trijos gados, ko esmu pavadījis ministra amatā, esmu piedalījies ap 60 konferencēs, un to rīkotāji līdz šim vienmēr rūpējušies par mūsu drošību, pat tad, ja nekādas protesta akcijas nenotika. Šoreiz jau iepriekš visiem bija skaidrs, kas te notiks, bet mēs tikām pamesti pašu ziņā," teica Ilvess.

"Ja kaut kas tāds notiktu kādā no mūsu valstīm, ASV Valsts departaments saviem pilsoņiem būtu ieteicis neapmeklēt šo valsti," norādīja Igaunijas ārlietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!