Foto: Publicitātes attēli
Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko vēl Pesaha jeb ebreju lieldienu svētkos saglabāt savstarpēju sapratni un cieņu vienam pret otru, stiprināt vienotību, saskatīt kopīgos mērķus un, savstarpēji atbalstot vienam otru, kopā doties tiem pretim.

"Esmu pārliecināts, ka ir tikai viens ceļš pretī laimei – cienīt ikvienu personību un ikvienu tautu," apsveikumā Pesaha svētkos norāda Suharenko.

Viņš akcentē, ka šie ir vieni no iemīļotākajiem un gaidītākajiem ebreju kalendāra svētkiem.

Šajās dienās svētku svinētāji atkal aizdomājas par ebreju senās vēstures notikumu jēgu, atceras izceļošanu no Ēģiptes un no jauna priecājas par brīnumaino atbrīvošanu un brīvību, kā arī uzvaru pār netaisnību un verdzību.

Suharenko pauž, ka šie svētki "mums atgādina par cilvēka brīvības vērtību, par to, ka tikai brīvi ļaudis dzīvē var sasniegt panākumus un labklājību, ar prieku darīt sirdij patīkamu darbu un būt laimīgi ar savām ģimenēm".

"Vēsture mums iemācījusi arī to, ka, sargājot un aizstāvot savu brīvību, ar cieņu jāizturas pret citu cilvēku brīvību, jāizjūt atbildība par viņiem, jāprot sadzirdēt un saprast tuvāko, ja nepieciešams – jāspēj palīdzēt un atbalstīt. Katru reizi, kad šie principi tika pārkāpti, pat ja tas notika cēla mērķa labā, par to bija jāmaksā augsta cena," norāda Suharenko.

"Šajās svētku dienās visiem mums vēlu atkal justies laimīgiem, brīviem un stipriem, vienotiem ar savu tautu. Visi kopā rūpēsimies par vājākajiem un atbalstīsim tos, kuriem tas šobrīd vajadzīgs," vēl Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs.

Pesaha svētkos tiek svinēta ebreju aiziešana no verdzības Ēģiptē – tie ir ebreju nacionālās vienotības un ģimenes kopības svētki. Pēc ebreju kalendāra tie tiek svinēti no 15. līdz 21. nisanam, kas, pēc Gregora kalendāra, atbilst martam vai aprīlim, kad Rietumu kristīgā pasaule svin LieldienasJēzus Kristus augšāmcelšanās svētkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!