Astoņi Latvijas Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētie deputāti saviem kolēģiem izplatījuši kopīgu paziņojumu, kurā nosoda eiroparlamentārietes Tatjanas Ždanokas organizētās kampaņas pret izglītības reformu, tostarp pie Eiroparlamenta ēkas Strasbūrā rīkoto krievu skolēnu piketu.
Latvijas deputāti uzsver, ka, tāpat kā iepriekšējām Ždanokas rīkotajām akcijām, arī viņas organizētajam izglītības reformas pretinieku piketam pie Eiroparlamenta ēkas "nav nekā kopīga ar patiesām rūpēm par Latvijas mazākumtautību dzīvi", teikts aģentūras BNS rīcībā esošajā paziņojumā.

Latvijas eiroparlamentārieši paziņojumā norāda uz Krievijas "impērisko aprindu" iesaistīšanos šo aktivitāšu atbalstīšanā, jo tās vēlas "legalizēt okupācijas sekas". Deputāti atzīmē, ka Krievijā, kas "mēģina uzņemties Latvijas mazākumtautību patrona lomu, minoritātes var tikai sapņot par tādām tiesībām, kādas ir Latvijas mazākumtautībām".

Kopīgajā paziņojumā Latvijas eiroparlamentārieši vēršas pret "atsevišķu politikāņu nerimstošajiem centieniem šķelt Latvijas sabiedrību, mēģinot ekspluatēt Latvijas mazākumtautību izglītības reformu savtīgiem politiskiem mērķiem un diskreditēt Latviju starptautiskās sabiedrības acīs - šoreiz Eiropas Savienībā".

Deputāti uzsver, ka Latvijas izglītības reforma ir zinātniski pamatota un balstīta uz pasaulē izmantotiem bilingvālās izglītības modeļiem. Latvijā īstenotais mazākumtautību izglītības modelis atbilst starptautiskajiem cilvēktiesību standartiem, dod iespējas mazākumtautībām piedalīties valsts dzīvē un kopt savu identitāti un "dod skolām daudz plašākas iespējas mācīties dzimtajā valodā nekā vairumā Eiropas valstu". Parlamentārieši arī atgādina, ka izglītības likuma atbilstību starptautiskajiem standartiem apstiprinājušas starptautiskās cilvēktiesību organizācijas.

"Piecdesmit padomju okupācijas gados īstenotā rusifikācijas politika iedragāja latviešu valodas pozīcijas.. Latvija ir uzņēmusies bezprecedenta uzdevumu - integrēt vardarbīgās okupācijas laikā iepludinātos iedzīvotājus. Latvijas konsekventi īstenotā mazākumtautību izglītības reforma ir pareizais ceļš, veidojot stipru Latvijas tautu, kurā visi cilvēki spēs atrast kopīgu valodu," pauž pārliecību Latvijas deputāti.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka apmēram 40 krievu skolēnu, viņu vecāku un studentu no Latvijas trešdien pēc Ždanokas ielūguma pie Eiroparlamenta ēkas Strasbūrā piketēs pret Latvijā plānoto izglītības reformu, tiksies ar deputātiem un rīkos arī preses konferenci. Ždanokas viesu vizīti un ēdināšanu apmaksā Eiropas Parlaments.

Līdz piektdienai notiekošā jaunievēlētā EP sesija ir pirmā, kurā piedalās arī deviņi no Latvijas ievēlētie eiroparlamentārieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!