Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai sniegtu atbalstu Lietuvai saistībā ar ārkārtas situāciju lielās migrantu plūsmas dēļ, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) no 9. augusta līdz 15. oktobrim nodrošinās četru patvēruma meklētāju izmitināšanas ekspertu palīdzību Lietuvas Ārzemnieku reģistrācijas centram, portālu "Delfi" informēja pārvaldē.

Saistībā ar pieaugošo migrantu plūsmu Lietuvas valdība ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli valstī un lūgusi starptautisku politisku, finansiālu un operatīvu atbalstu no Eiropas Savienības institūcijām un aģentūrām, kā arī no citām dalībvalstīm.

Atsaucoties uz Eiropas Patvēruma atbalsta biroja ES+ dalībvalstīm 2021. gada jūlija beigās nosūtīto aicinājumu pieteikt ekspertus dalībai atbalsta sniegšanas pasākumā Lietuvai izmitināšanas kapacitātes celšanai, Latvija pieteikusi kopumā četrus PMLP ekspertus ar iepriekšēju pieredzi atbalsta sniegšanā Grieķijai un Kiprai.

Divu Pārvaldes ekspertu dalība atbalsta sniegšanas pasākumā jau ir apstiprināta, un eksperti atbalstu Lietuvai sniegs laika posmā no 9. augusta līdz 15. oktobrim darbā ar mazāk aizsargātajām personām, piemēram, nepilngadīgām personām, grūtniecēm, personām ar veselības traucējumiem u.c. Tiek plānots, ka Latvijas ekspertu darba vieta būs Ārzemnieku reģistrācijas centrs, Pabradē, tomēr, reaģējot uz mainīgajiem apstākļiem, gan darba pienākumi, gan vieta var tikt mainīta.

Šobrīd paredzams, ka pārējo divu Pārvaldes izmitināšanas ekspertu dalība atbalsta sniegšanas pasākumā, notiks laika posmā no 14. oktobra līdz 23. decembrim.

Pārvaldes ekspertu dalību atbalsta sniegšanas pasākumā Lietuvā finansē Eiropas Patvēruma atbalsta birojs, saskaņā ar 2021. gada 15. jūlijā starp Lietuvu un Eiropas Patvēruma atbalsta biroju noslēgto vienošanos.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nacionālie bruņotie spēki no 12.jūlija nosūtījuši zemessargus uz valsts austrumu robežu nelegālās imigrācijas atturēšanas pasākumu pastiprināšanai.

Zemessargi tika nosūtīti uz Latvijas – Krievijas un Latvijas – Baltkrievijas robežām. Šāds lēmums pieņemts, jo novērojama pastiprināta nelegālo migrantu plūsma pār Lietuvas - Baltkrievijas robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!