Foto: AFI
"Latvijas Faktu" jūnijā veiktā aptauja liecina, ka populārākā partija joprojām ir "Saskaņas centrs" (SC), kam seko "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS).

Jūnijā par SC balsotu 18,1% aptaujāto (maijs 18,5%), par "Vienotību" 14,7% (maijs 11,7%), bet ZZS 10,5% (maijs 15,1%).

Ceturtajā vietā ierindojusies Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" ar 8,8% (maijs 5,4%) vēlētāju atbalstu.

Citu partiju reitingi ir krietni pieticīgāki - 2,8% aptaujāto balsotu par apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), 1,2% par Pēdējo partiju, 1% par Tautas partiju un "Ražots Latvijā".

Pārējā partijas saņēmušas mazāk par 1% vēlētāju atbalstu.

"Latvijas Faktu" vadītājs sociologs Aigars Freimanis atzina, ka, vērtējot jūnija partiju reitingus, secināms - Valsts prezidenta Valda Zatlera rosinātā Saeimas atlaišana un vēršanās pret vārdā nenosauktiem oligarhiem ir vērā ņemami iespaidojusi vēlētāju attieksmi pret trijām Saeimā pārstāvētām partijām.

"Būtiski ir samazinājies pilsoņu atbalsts ZZS. Ja maijā par ZZS bija gatavi balsot 15,1% vēlētāju, tad jūnijā vairs tikai 10,6%. Vēl vairāk ir sarukuši jau tā niecīgie apvienības "Par labu Latviju" veidojošo partiju, TP un LPP/LC, reitingi," norādīja Freimanis, atgādinot, ka TP arī jūnija pirmajā pusē varēja rēķināties tikai ar 1% vēlētāju atbalstu, savukārt LPP/LC elektorāts bija sarucis līdz 0,8%.

"Par spīti plaši un bieži vien ironiski aprakstītajām iekšējām pretrunām "Vienotībā", šis politiskais spēks savu vēlētāju loku ir palielinājis par 3%.. Jāpiebilst, ka
"Vienotības" reitings, sākot ar februāri, katru mēnesi samazinājās par vienu līdz diviem procentiem," vēl uzsvēra sociologs.

Viņš arī norāda, ka Valsts prezidenta Valda Zatlera rīkojums Nr.2. praktiski nav iespaidojis SC elektorātu un šī apvienība joprojām ir partiju reitinga līderis.

"Tomēr pārsteidzīgi būtu apgalvot, ka "Saskaņa" var gaidīt Saeimas ārkārtas vēlēšanas kā uzvarētāji, jo pēc ilgāka laika posma ir pieaudzis vēlētāju atbalsts PCTVL.. Acīmredzot gaidāmā parakstu vākšana referendumam par krievu valodu kā otru valsts valodu sāk radikalizēt daļu krievvalodīgo vēlētāju un SC būs
jāizdara nopietna izvēle - turpināt laipot valodas un vēstures jautājumos, cerot iegūt kaut nelielu daļu latviešu vēlētāju balsu, vai atbalstīt Osipova un Lindermana centienus un tādējādi nobremzēt PCTVL ietekmes palielināšanos," komentēja Freimanis.

"Aptaujas rezultāti atklāj, ka lielākais šī mēneša ieguvējs ir Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK", jo pirmo reizi savā pastāvēšanas vēsturē tā var rēķināties ar 8,2% lielu vēlētāju atbalstu," vēl piebilda sociologs.

Aptauja veikta no 10. līdz 19.jūnijam, aptaujāti 1002 Latvijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!