Foto: F64
Zatlera Reformu partijas (ZRP) reitings novembrī, salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, divkārt sarucis un sasniedzis 5,1%, liecina "Latvijas Faktu" (LF) veiktā aptauja, par kuras rezultātiem informēja LF vadītājs Aigars Freimanis.

Septembra vidū īsi pirms 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām par ZRP balsotu 15,3%, oktobrī – 10,9%, savukārt novembrī – vairs tikai 5,1%. Līdz ar to kopš vēlēšanām ZRP popularitāte vēlētāju vidū ir kritusies trīs reizes.

Novembrī nedaudz kritusies arī apvienības "Saskaņas centrs" (SC) popularitāte – ja oktobrī tā bija 23,6%, tad novembrī – 22,8%, taču tas tāpat ir mazliet vairāk nekā pirms Saeimas vēlēšanām, kad par SC balsotu 21,2% vēlētāju, un SC saglabā visvairāk atbalstītās partijas vietu Latvijā.

Pārējiem politiskajiem spēkiem novembrī ir palielinājies reitings. Pēc SC populārākā ir "Vienotība", par kuru balsotu 17,5% vēlētāju, seko Nacionālā apvienība – 8,8% atbalstītāju, Zaļo un zemnieku savienība – 7,1%.

Citiem politiskajiem spēkiem ir nedaudz virs viena vai mazāk procentiem atbalstītāju.

Freimanis komentēja, ka būtiskākās izmaiņas skārušas ZRP un tās reitinga kritums kā jaunai partijai esot diezgan dramatisks. Reitinga kritumam ir vairāki iemesli, arī tas, ka ministru amatiem nav virzīti partiju pārstāvji.

"ZRP sevi padarīja politiski maznozīmīgu ar to, ka daudzos amatos virzīja cilvēkus, kuri formāli nav saistīti ar partiju, kuri patiesībā no partijas distancējās," norādīja Freimanis.

Savukārt "Vienotības" atbalstītāju skaits ir palielinājies tieši uz ZRP vēlētāju rēķina.

Tas, ka reitings nav krities "Saskaņas centram", pēc Freimaņa teiktā, apgāž politiķu uzturēto mītu, ka par viņiem balso daudz latviešu.

Partijas reitingi veidoti laikā, kad jau notika parakstu vākšana par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, kuru SC līderis Nils Ušakovs atbalstīja.

"Ušakovs stāsta, ka liels skaits "Saskaņas centra" vēlētāju ir latvieši, ko viņš ļoti rūpīgi atkārto publiskās uzstāšanās reizēs, bet tas mīts laikam ir sagruvis," komentēja Freimanis.

SC politiķi iepriekš izteikuši aplēses, ka trešdaļa viņu vēlētāju ir latviešu tautības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!