Foto: Shutterstock
Latvijā reģistrēta izdevniecība, visticamāk, izvairoties no autortiesību līgumiem un samaksas īstajam autoram, izdevusi divas grāmatas – "Kaisles nokrāsas" un "Mīlas nokrāsas", vēsta laikraksts "Diena".

Grāmatas iekšlapā ir norādīta tikai izdevniecība, grāmatas ISBN un UDK kods. Nekur arī nav atrodama informācija nedz par norādīto autori Katarīnu Redu, nedz izdevniecību, novēroja laikraksts "Diena".

Iemels tam esot vienkāršs – tāda Katarīna Reda neeksistē. Taču, kā noskaidroja "Diena", eksistē vācu autore Katrīna Teilore.

Grāmatniecības nozarē strādājošie pieļauj iespēju, ka cits autora vārds minēts, lai izdevniecība varētu izvairīties no autortiesību līgumiem un samaksas īstajam autoram – šajā gadījumā Teilorei.

Apskatot angļu un vācu valodā pieejamās Teilores grāmatas un salīdzinot ar Latvijā izdoto Redas grāmatu, "Diena" secinājusi, ka grāmata ir precīzs tulkojums,

Abas grāmatas izdevusi SIA "Logocops", kas reģistrēta 2014. gadā. Uzņēmums grāmatas sāka izdot tikai pērn, kad tā paspārnē tapušas divas minētās grāmatas. "Logocops" reģistrējis un tā vienīgais valdes loceklis ir 1993. gadā dzimušais Edgars Logins.

Laikraksts devās uz norādīto uzņēmuma adresi Rīgā, Kvēles ielā 15, taču tur valdes locekli nesatika.

Atklājās, ka izdevniecība ir saistīta ar kādu citu grāmatu izdevēju – SIA "Jumava". Kvēles ielas dzīvoklī nav reģistrēts tikai viens uzņēmums, telpas ar "izdevēju" dala arī grāmatvedības firma "6KAPA9", kuras vienīgā valdes locekle un īpašniece ir 1970. gadā dzimusī Džaila Grēna – ilggadēja apgāda "Jumava" darbiniece, kā arī uzņēmuma SIA "BUF" līdzīpašniece kopā ar "Jumavas" vadītāja sievu Laimdotu Visocku.

Ar "Jumavu" "Logocops" saista arī fakts, ka grāmatas ISBN numuru LNB reģistrējusi "Jumavas" redaktore Liene Soboļeva, izpētījis laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!