Ar vilcienu no Sanktpēterburgas sestdien Rīgā pārradās Latvijas hokeja komanda, kuru Centrālajā stacijā kā varoņus sagaidīja apmēram 5000 līdzjutēju.
Lai arī vilciens Rīgā ieradās neilgi pēc plkst.9, pirmie sagaidītāji stacijā bija jau apmēram divas stundas ātrāk. Neliela fanu grupa bija pulcējusies arī uz perona, un laikā, kamēr hokejisti sveicinājās ar ģimenēm, skandēja tradicionālo saukli "Olē, olē olē! Latvija! Uzvara!"

Stacijas laukumā bija sapulcējušies galvenokārt gados jauni fani, tērpušies Latvijas komandas kreklos un ar Latvijas karogiem. Viņi sajūsmināti izkliedza dažādus saukļus par godu hokejistiem, kas stāvēja uz speciāli izveidotas skatuves.

Valsts prezidentes vārdā hokejistus sveica Valsts kancelejas pārstāve, kas trenerim Haraldam Vasiļjevam un kapteinim Harijam Vītoliņam pasniedza ziedus no prezidentes.

Hokejisti arī saņēma Vairas Vīķes - Freibergas ielūgumu apmeklēt Rīgas pili uzreiz pēc tam, kad viņa atgriezīsies no vizītes ārvalstīs.

Komandu uzrunāja arī Rīgas domes priekšsēdētājs Andris Ārgalis, kurš solīja, ka dome darīs visu, lai hokejisti "dzimtu un augtu Rīgā un fani viņus varētu atbalstīt Rīgā". Viņš apliecināja, ka pēc četriem vai pieciem gadiem Rīgai būs "lieliska hokeja halle".

Komandu un fanus uzrunāja arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Greiškalns, kas ar patiesu aizkustinājumu atcerējās valdības un Saeimas sēdes, kas norisinājušās vienlaikus ar hokeja spēlēm.

Amatpersonu uzrunas ik pa brīdim pārtrauca fanu pūļu skandētie saukļi "Malači!", "Irbi par ministru!", "Latvija, Latvija!" u.c. Pēc uzrunām līdzjutēji kopā ar Latvijas komandu un sagaidītājiem nodziedāja valsts himnu.

Komandas treneris Haralds Vasiljevs bija aizkustināts par grandiozo sagaidīšanas ceremoniju, un no skatuves vairāku tūkstošu cilvēku priekšā sacīja: "Tas bija mazais panākums, kas izvērsīsies par lielu un grandiozu panākumu olimpiādē."

Treneris pauda vislielāko pateicību Latvijas līdzjutējiem un lūdza arī turpmāku fanu atbalstu "kopīgai nākamo uzvaru kaldināšanai".

"Uzskatījām, ka tur - Sanktpēterburgā spēlējām kā savās mājās, tā arī nospēlējām," jautāts, kā hokejisti izjutuši fanu atbalstu, teica Vasiļjevs.

Pēc sagaidīšanas ceremonijas stacijas laukumā komanda sakāpa vaļējā kravas automašīnā, un, atbalstītāju pavadīta, lēni devās cauri pilsētas centram, lai noliktu ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!