Foto: DELFI
Latvijas iedzīvotāji arī šogad aktīvi atpūšas slēpošanas trasēs, un slēpošanas trašu piedāvājumu iecienījuši arī kaimiņvalstu tūristi, aģentūrai BNS pastāstīja aptaujātie kalnu trašu pārstāvji.

Sniega trūkums un vēlais sezonas sākums nav ietekmējis apmeklētāju daudzumu kalnu slēpošanas trasēs, un, tiklīdz trases tika atvērtas apmeklētājiem, ziemas prieku baudītāji steidza tās izmantot.

"Kolīdz Latvijā parādījusies biezāka sniega kārta, slēpošanas trasē palielinājies cilvēku pieplūdums," teica "Milzkalna" direktors Viesturs Ošnieks. Viņš piebilda, ka apmeklētāju skaits dubultojies salīdzinājumā ar šā gada 2.‒3.janvāri, kad uz kalna sniegs bijis, bet cilvēku ne tik daudz.

Slēpošanas centrs "Baiļi", "Reiņa trase" un "Žagarkalns" ir atvērti no 15.janvāra, un to pārstāvji apstiprināja, ka sezonas sākumā cilvēku skaits neesot bijis atšķirīgs no pagājušās sezonas. "Šis ir labākais sezonas sākums, kāds ir bijis," sacīja "Žagarkalna" reklāmas nodaļas pārstāve Zane Lūkina.

Aktīvākie apmeklētāji ir vietējie iedzīvotāji, un nav novērots krass tūristu pieplūdums, taču, tāpat kā citus gadus, trasēs var sastapt viesus no Lietuvas un Igaunijas. Ošnieks pavēstīja, ka pieaudzis tūristu skaits no Anglijas un Krievijas, savukārt Lūkina minēja, ka "Žagarkalns" šoziem uzņemot vairāk viesu no Krievijas.

"Tūristi arī ir tie, kas īrē inventāru," atzina Ošnieks un piebilda, ka ekipējuma noma vairs neesot tik pieprasīta, kā pirms pāris sezonām, jo biežāk apmeklētāji ierodas ar savu inventāru. Lūkina norādīja, ka "Žagarkalna" noma joprojām esot pilna ar cilvēkiem. Viens no iemesliem esot inventāra īrēšana bērniem vai skolēnu grupām, kam piekrita arī pārējo kalnu trašu pārstāvji.

Slēpošanas centrā "Reiņa trase" ir liels pieprasījums pēc distanču slēpošanas ekipējuma. "Distanču slēpes ir sarežģīti kopt, tādēļ cilvēkiem ir izdevīgāk šo inventāru izīrēt," paskaidroja "Reiņa trases" valdes priekšsēdētājs Austris Brutāns.

Visu slēpošanas trašu pārstāvji atzina, ka vidējais laiks, ko atpūtnieki pavada uz kalnu trasēm, ir trīs stundas neatkarīgi no tā, kurā nedēļas dienā viņi ir ieradušies uz kalna.

Atpūtas kompleksu un slēpošanas centru pārstāvji cer, ka 2012.gada ziemas sezonu izdosies pabeigt veiksmīgi jeb bez zaudējumiem un būs iespēja līdzekļus ieguldīt trašu uzlabošanai. "Žagarkalna" pārstāve piebilda, ka pieredze liecina, ka arī īsākās sezonās "slēpo un snovo tikpat, cik garākās sezonās".

Jau vēstīts, ka iepriekšējā ziemā slēpošanas un snovošanas sezonu Vidzemē atklāja novembra beigās, taču šogad līdz ar sniega trūkumu un silto laiku ziemas sezonā slēpošana atsevišķās trasēs tika sākta vien janvāra vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!