Foto: F64

Latvijas iedzīvotāju attieksme pret patvēruma meklētāju uzņemšanu joprojām ir negatīva, otrdien vēsta laikraksts "Diena", atsaucoties uz tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aprīlī veikto aptauju.

Summējot atbildes "noteikti nebūtu jāuzņem" un "drīzāk nebūtu jāuzņem", pret patvēruma piešķiršanu iestājas 76,6% respondentu. Salīdzinot ar decembrī veikto aptauju, situācija mainījusies minimāli.

Stingru atbalstu patvēruma meklētāju uzņemšanai izteikuši vien 2,7%, kas gan ir vairāk nekā decembrī, kad notika līdzīga aptauja. Tad atbildes variantu "noteikti būtu jāuzņem" atbalstīja vien 1,6% respondentu. Pašlaik vairāk vai mazāk atbalstu patvēruma meklētāju uzņemšanai pauž 16,8% aptaujāto.

SKDS aptaujā secināts, ka salīdzinoši pozitīvāka attieksme pret patvēruma meklētāju uzņemšanu ir 18–24 gadus veciem iedzīvotājiem, iedzīvotājiem ar augstāko izglītību un vidēji augstiem vai augstiem ienākumiem. Iedzīvotājiem, kas ģimenē runā latviešu valodā, kopumā ir nedaudz pozitīvāka attieksme pret patvēruma meklētāju uzņemšanu nekā tiem, kas ģimenē runā krievu valodā, – to, ka patvēruma meklētāji jāuzņem, norādīja attiecīgi 19% un 13% iedzīvotāju šajās grupās. Visnegatīvākā attieksme ir iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un Latgales iedzīvotājiem, kur stingri iebildumi pret patvēruma meklētājiem ir 53% respondentu (salīdzinājumam Rīgā noteiktu "nē" teikuši 39%).

"Dati diezgan nepārprotami rāda, ka absolūtais vairākums Latvijas iedzīvotāju ir negatīvi noskaņoti pret patvēruma meklētāju uzņemšanu," secināja SKDS direktors Arnis Kaktiņš. Gandrīz puse – 45% – ir stingri savā pārliecībā, ka patvēruma meklētāji noteikti nav jāuzņem.

Kaktiņš arī atgādināja, ka patvēruma meklētāju uzņemšana bija viens no iemesliem, kāpēc krita iepriekšējā valdība. Līdz ar to – ja Eiropā tiktu lemts par jaunām kvotām patvēruma meklētāju uzņemšanai, kas Latvijai tiktu uzspiestas, valdībai būtu nopietna problēma. "No vienas puses, ir Eiropas solidaritātes prasības, no otras – Latvijas sabiedriskā doma, kas ir kategoriski pret. Valdība zināmā mērā turpina būt ķīlnieka lomā," secina Kaktiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!