Latvijas iedzīvotāji pagājušajā gadā ir ceļojuši mazāk nekā divus iepriekšējos gadus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Pērn Latvijas iedzīvotāji, atgriežoties no ārzemēm, valsts robežu šķērsoja 2,31 miljonu reižu, kas ir par 12,9% mazāk nekā 2001.gadā un par 10,8% mazāk nekā 2000.gadā.
Aktīvākie ceļotāji arī pagājušajā gadā bijuši vīrieši (62%), bet tipiskākais ceļotāju vecums - 35 līdz 44 gadi (35% no kopējā ceļotāju skaita).

Pēc CSP informācijas, joprojām lielākais vairums Latvijas ceļotāju dodas uz kaimiņvalstīm, visvairāk uz Lietuvu (35%), seko Igaunija (23%), Krievija (18%) un Baltkrievija (7%). Uz Eiropas Savienības valstīm pagājušajā gadā devās tikai 10% ceļotāju, bet uz NVS valstīm - 26%.

No Latvijas ceļotājiem pagājušajā gadā 86% robežu šķērsojuši ar autotransportu, 7% izmantoja gaisa transportu, 5% - dzelzceļa transportu un tikai 2% robežu šķērsoja ar jūras transportu.

CSP arī konstatējusi, ka Latvijas iedzīvotāji uz ārzemēm galvenokārt dodas, lai iepirktos - no visiem Latvijas ceļotājiem, kas 2002. gadā, atgriežoties no ārzemēm, šķērsojuši valsts robežu, 30% kā galveno ceļojuma motīvu nosauca iepirkšanos, bet 28% devušies apmeklēt draugus un radiniekus.

Kārtot biznesa darījumus uz ārvalstīm pērn devušies 15% ceļotāju - lielākoties viņu braucienu mērķis bija Igaunija, Lietuva, Krievija un Vācija.

Pārvaldē norāda, ka pēdējo gadu laikā pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kas kā galveno ārzemju ceļojuma motīvu min atpūtu - ja 1996.gadā atpūsties uz ārzemēm devās 6% ceļotāju, tad 2002.gadā jau 17%.

Ārvalstīs Latvijas iedzīvotāji pagājušajā gadā iztērējuši 137 miljonus latu, kas ir tikpat cik iepriekšējā gadā (šajā summā neietilpst ceļa izdevumi, izdevumi, kas veikti darba devēja uzdevumā, kā arī kapitālieguldījumi). Latvijas ceļotāju tēriņi ārzemēs pērn bijuši par 41 miljonu latu lielāki nekā ārzemnieku tēriņi Latvijā.

Latvijas iedzīvotāji 23% no ārzemēs iztērētā izdevuši Lietuvā - 31 miljonu latu, tajā skaitā 23 miljonus latu ir iztērējuši tie Latvijas iedzīvotāji, kuri kā galveno Lietuvas apmeklējuma iemeslu minējuši iepirkšanos. Salīdzinot ar 2001.gadu, pērn Lietuvā tērēts par 12 miljoniem latu mazāk.

Krievijā Latvijas ceļotāji iztērējuši 26 miljonus latu (19%), bet Vācijā 10 miljonus latu (7%). Eiropas Savienības valstīs pavisam iztērēti 38 miljoni latu, nedaudz mazāk tērēts NVS valstīs - 33 miljoni latu.

Viena ceļotāja vidējais tēriņš dienā pērn bija 18 lati. Savukārt, ja brauciena galvenais mērķis bija iepirkšanās, tad tika iztērēts daudz vairāk - vidēji 138 lati dienā.

Pēc CSP datiem, 2002. gadā Latvijas iedzīvotāji ārzemēs pavadījuši vidēji 3,4 diennaktis, kas ir par 0,6 diennaktīm vairāk nekā pagājušajā gadā. Visgarākie ceļojumi bijuši uz ASV, Ukrainu un Norvēģiju, visīsākie - uz Igauniju un Lietuvu. 66% no visiem ceļotājiem bija vienas dienas ceļotāji un nenakšņoja valstī, kuru apmeklēja, 15% ceļojuma ilgums bija viena līdz trīs dienas, 9% - četras līdz septiņas dienas un 10% ceļotāju ārzemēs bija ilgāk par nedēļu.

Latvijas ceļotāji, kuri uzturējās ārzemēs ilgāk par vienu dienu, pārsvarā savu ceļojumu vērtē kā ļoti labu un labu. Visaugstāko novērtējumu saņēmuši ceļojumi uz Turciju, ASV, Franciju un Šveici.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!