Foto: DELFI
Latvijas iedzīvotāji ir vieni no nedraudzīgākajiem pret ārvalstu tūristiem, liecina Pasaules Ekonomikas foruma (WEF) veidotais pasaules tūrisma konkurētspējas reitings.

Vērtējot pēc iedzīvotāju attieksmes pret ārvalstu tūristiem, Latvija starp reitingā apskatītajām 140 valstīm ierindojas 136.vietā, līdzās tādām valstīm kā Irāna, Krievija un Venecuēla.

Tūristiem visnedraudzīgākā valsts ir Bolīvija, kurai seko Venecuēla, Krievija, Kuveita. Latvija ierindojas piektajā vietā no beigām un tai seko Irāna un Pakistāna.

Savukārt visdraudzīgākā iedzīvotāju attieksme pret tūristiem ir Islandē, kurai seko Jaunzēlande, Maroka, Maķedonija un Austrija.

Igaunija indeksā ierindojas 50.vietā, bet Lietuva 112.vietā.

Kopumā WEF veidotajā pasaules tūrisma konkurētspējas reitingā Latvija 140 pasaules valstu konkurencē ieņem 48.vietu. Šāds pētījums tiek publicēts reizi divos gados.

Salīdzinot ar 2011.gada reitingu, Latvija tūrisma konkurētspējas ziņā pakāpusies par trim vietām, iepriekšējā ziņojumā ierindojoties attiecīgi 51.vietā.

Igaunija 2013.gada reitingā ieņem 30.vietu, salīdzinot ar 25.pozīciju pirms diviem gadiem, bet Lietuva 140 valstu starpā ierindota 49.vietā, bet pirms diviem gadiem tā atradās 55.pozīcijā.

Viskonkurētspējīgākās valstis šajā jomā pasaulē ir Šveice, Vācija un Austrija, kam seko Spānija, Lielbritānija un ASV. Pirmo desmitnieku noslēdz Francija, Kanāda, Zviedrija un Singapūra.

Tikmēr Eiropas valstu konkurencē Latvija 42 valstu starpā ieņem 29.vietu, Igaunijai piešķirta 20.vieta, bet Lietuvai - 30.pozīcija.

Vērtējot valstu konkurētspēju tūrisma jomā, tiek ņemti vērā tādi faktori kā šajā jomā spēkā esošie likumi un normatīvi, vides aizsardzība, drošība, veselība un higiēna, gaisa transporta infrastruktūra, sauszemes transporta infrastruktūra, tūrisma infrastruktūra, cenu konkurētspēja tūrisma nozarē, dabas un kultūras resursi, kā arī citi aspekti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!