Foto: Shutterstock

Latvijas iedzīvotājiem joprojām nav izpratnes par to, kā nodrošināt dzīvniekiem nepieciešamos dzīves apstākļus, sacīja Dzīvnieku patversme "Labās mājas" vadītāja Astrīda Kārkliņa.

Komentējot gadījumu, kad Rēzeknē atkritumu konteinerā tika atrasti izmesti tikko dzimuši kucēni, Kārkliņa sacīja, ka par šādiem gadījumiem diemžēl ik pa laikam var dzirdēt, tomēr biežāk šādi izturas nevis pret kucēniem, bet kaķēniem.

Kārkliņa uzskata, ka šāda rīcība ir "morāls pagrimums" un "sabiedrības ētisko normu nobīde". Patversmes vadītāja norāda, ka viņai ir bail no sabiedrības, kurā šādi spēj izturēties pret dzīvu būtni. Nav zināms, kā pret saviem tuviniekiem un citiem līdzcilvēkiem izturēsies cilvēks, kurš cietsirdīgi izturas pret dzīvniekiem, piebilda Kārkliņa.

Pēc viņas paustā, lai cilvēks, kuram ir mājdzīvnieks, nenonāktu šādā situācijā, galvenais ir rūpēties par to, lai dzīvnieks nevar nekontrolēti vairoties, proti, dzīvnieks ir jāsterilizē. "Mēs nedzīvojam akmens laikmetā, bet 21. gadsimtā, kad sterilizācija ir visiem jau zināma. Arī cenas nav tādas, lai vienu reizi to nevarētu izdarīt. Savukārt rezultātā problēmas būtu atrisinātas uz visu dzīvnieka mūžu," sacīja Kārkliņa.

Savukārt gadījumos, kad tomēr dzīvnieks laidis pasaulē mazuļus, Kārkliņa aicina saimniekus pašus meklēt šiem dzīvniekiem jaunus saimniekus.

Pēc Kārkliņas teiktā, Latvijā ir tik daudz informācijas, patversmju, biedrību un aktīvistu, kuri būtu gatavi palīdzēt, tomēr nekādā gadījumā nedrīkst dzīvnieku atstāt bezpalīdzīgā stāvoklī atkritumu konteinerā vai maisos. Šāda situācija ir nepieļaujama, uzskata patversmes vadītāja.

Jau ziņots, ka šonedēļ Rēzeknē, Dārzu ielā 37, atkritumu konteinerā tika izmesti tikko dzimuši kucēni, liecina aculiecinieku vēstītais vietnē "Facebook".

Kā apstiprināja Rēzeknes dzīvnieku patversmē, kopumā viņiem atvesti 13 kucēni, bet divi no tiem miruši.

Piektdien veiktā ieraksta autore norāda, ka sākotnēji atrasti astoņi kucēni, no kuriem viens jau bija miris. Savukārt sestdien kāda cita sieviete komentāros ievietoja vēl vienu fotoattēlu ar atrastiem kucēniem, un norādīja, ka sestdien pie tās pašas mājas, tikai citā konteinerā atrasti vēl seši kucēni, kas nogādāti patversmē.

Kā skaidroja patversmē, kucēni esot izmesti uzreiz pēc piedzimšanas. Par to liecinot vairākiem kucēniem esošās nabassaites. Tiek pieļauta iespēja, ka kucēni tikuši slīcināti, jo esot bijuši slapji un sarijušies ūdeni.

Lai gan patversmē pieļāva, ka ne visi kucēni varētu izdzīvot, ja tas izdosies, viņiem tiks meklētas jaunas mājas un saimnieki.

Kā informēja Valsts policijas (VP) pārstāve Simona Grāvīte, VP ir saņēmusi informāciju par notikušo un to izvērtēs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!