Foto: AFP/Scanpix
Pērn Latvijas iedzīvotāju skaits turpinājis sarukt – tas samazinājies par aptuveni 21 tūkstoti cilvēku līdz 2,024 miljoniem cilvēku. Galvenais iedzīvotāju skaita samazināšanās iemesls ir emigrācija, taču arī dabiskais pieaugums vēl arvien ir negatīvs.

Par to liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati, ar kuriem iepazīstinot, CSP vadītāja Aina Žīgure uzsvēra, ka pērn iedzīvotāju skaita samazināšanās temps tomēr bija lēnāks – 2011.gadā iedzīvotāju skaits samazinājās par aptuveni 1,4%, bet 2012.gadā – par 1,03%.

9128 iedzīvotājus Latvija pērn zaudējusi negatīva dabiskā pieauguma rezultātā - mirušo skaits pārsniedzis jaundzimušo skaitu. Savukārt vēl 11 860 iedzīvotāji zaudēti migrācijas rezultātā, jo 2012.gadā emigrējuši 25 163 iedzīvotāji, kamēr imigrantu skaits sasniedzis 13 303 cilvēkus.

Žīgure norāda, ka CSP ir izveidojusi jaunu iedzīvotāju skaita novērtēšanas metodi, kas ļauj iegūt detalizētu informāciju par iedzīvotāju skaita izmaiņām.

Tagad CSP iedzīvotāju skaitu aprēķina, izmantojot tā dēvēto loģistiskās regresijas metodi, kas nozīmē, ka, lai noteiktu faktisko dzīvesvietas statusu, tiek izmantoti vairāku administratīvo reģistru dati.

Lietā tiek likti ne tikai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra, bet arīdzan Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Izglītības un zinātnes ministrijas, Lauksaimniecības datu centra, Lauku atbalsta dienesta, Nacionālā veselības dienesta, Nodarbinātības valsts aģentūras, Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes reģistros apkopotie dati.

CSP arī secinājusi, ka visstraujāk iedzīvotāju skaits pēdējo 12 gadu laikā, tas ir, kopš 2000. gada, ir samazinājies Latgalē, kas zaudējusi vairāk nekā 20 % iedzīvotāju. 
Žīgure uzsver, ka iedzīvotāju skaita samazināšanās Latgalē saistīta ne tikai ar emigrāciju, bet arīdzan ar negatīvu dabisko pieaugumu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!