Foto: Shutterstock
Pēdējo 20 gadu laikā Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums pieaudzis no 36 līdz 40 gadiem, norādīts "Swedbank" jaunākajā mēneša apskatā.

Kopš 2008.gada, kad Latvijā bija lielākais iedzīvotāju īpatsvars darbaspējas jeb 15 līdz 74 gadu vecumā jeb 79,1% no visiem iedzīvotājiem, tas samazinājies par 0,3% procentpunktiem.

Kā atzīst "Swedbank" eksperti, patiesā situācija, visticamāk, ir sliktāka, jo recesijas laikā palielinājusies emigrācija, turklāt emigrē tieši darbspējīgā vecuma iedzīvotāji un bieži ar bērniem, ko oficiālā statistika nenovērtē.

Bankas ekonomisti arī secinājuši, ka, neuzlabojoties dzimstībai un nepalielinoties imigrācijai, šādas tendences turpināsies un Latvijas ekonomikai demogrāfiskās tendences radīs arvien lielākus izaicinājumus.

"Ilgstoši augstais bezdarbs un lēnā jaunu darbavietu radīšana uztur vēlmi emigrēt, noplicinot nākotnes izaugsmes potenciālu. Nodokļu maksātāju īpatsvara samazinājums kopējā iedzīvotāju skaitā rada papildus slodzi valsts budžetam," uzsver "Swedbank" eksperti

Viņu skatījumā Latvijas ilgtermiņa izaicinājumi ir: palielināt dzimstību, mazināt emigrāciju, uzlabot dzīves kvalitāti, pagarināt ekonomiski aktīvā mūža garumu, radīt jaunas un labi apmaksātas darbavietas, mudinot reiz emigrējušajiem atgriezties.

Kā ziņots, šā gada sākumā Latvijā dzīvoja 2,23 miljoni cilvēku, kas ir par 18 700 cilvēku mazāk nekā pirms gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie 2010.gada demogrāfiskās statistikas dati.

Iedzīvotāju skaita samazinājuma temps 2010.gadā bija 0,83% salīdzinājumā ar 0,57% gadu iepriekš, 2009.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!