Foto: LETA
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) darbinieki iebilst pret centra reorganizāciju, informēja LIC arodorganizācijas priekšsēdētāja Ilze Bērziņa.

Arodkomiteja uzskata, ka plānotajai LIC reorganizācijai "nav nedz finansiāli pamatotas motivācijas, nedz arī skaidrības, kādēļ starptautiski augsti vērtētā infekcijas slimību diagnostikas, ārstēšanas un uzraudzības sistēma Latvijā nesaprotamu iemeslu dēļ jāreformē."

Turklāt LIC darba kolektīvam nav atsūtīts pat plāns, kā tiks veikta iestādes reorganizācija, ko jaunu un labāku iegūs sabiedrības veselība, cik lielu finansiālu labumu iegūs valsts. Tāpat nav saņemta nekāda informācija par reorganizācijas soļiem. Ņemot vērā šādas informācijas trūkumu, "jāpiekrīt pa ausu galam dzirdētajam - ka galvenais reorganizācijas iemesls ir politisks", norāda Bērziņa.

"Sazinoties ar Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētāju Valdi Keri, esam nolēmuši vērsties ar lūgumu pie valsts augstākajām amatpersonām un vēlreiz aicināt pārskatīt šo ieceri no labas pārvaldības viedokļa un sabiedrības veselības un drošības viedokļa, kas, manuprāt, ir pats būtiskākais," norāda Bērziņa.

Arodorganizācija nosūtījusi vēstuli Valsts prezidentam Andim Bērziņam, Saeimas priekšsēdētajai Solvitai Āboltiņai (V), premjeram Valdim Dombrovskim (V), Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētajai Aijai Barčai (ZZS), Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājam Valdim Zatleram (ZRP), Iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim, LVSADA priekšsēdētājam Valdim Kerim, kā arī Rīgas Domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC). Vēstulē tiek uzsvērts, ka darbiniekiem nepieciešams "saņemt pilnīgu skaidrojumu par šīm plānotajām izmaiņām, un to ietekmi uz turpmāko vienoto infekcijas slimnieku veselības aprūpes sistēmu, kuru atzinīgi ir novērtējuši gan mūsu valstī, gan arī ārvalstīs".

Savukārt LIC direktore Baiba Rozentāle aģentūrai LETA sacīja, ka viņa ir ierēdnis, kuram jāpakļaujas VM lēmumiem, līdz ar to plašāk šo jautājumu viņa nevar komentēt. Viņa gan akcentēja, ka, veidojot jaunu institūciju - Slimību kontroles centru -, nepieciešams pārliecināties, ka tas būs gatavs ārkārtas situācijām, jo infekcijas slimības ir neprognozējamas un lipīgas.

Kā ziņots, LIC plāno reorganizēt līdz 2012.gada 1.aprīlim, nododot ar infekciju slimību ārstniecību saistītās funkcijas Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, bet sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomas funkcijas - jaunai veselības ministra padotībā esošai tiešās pārvaldes iestādei Slimību kontroles centram.

Slimību profilakses un kontroles centrs pārņems Nacionālā veselības dienesta un Veselības inspekcijas funkcijas, kas saistās ar sabiedrības veselības monitoringu, slimību uzraudzību un veselības veicināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!